Slut. Efter över ett decennium i lokalpolitiken och sex år som gruppledare avgår nu Göran Hellmalm. Foto: Lisa Halldén/Liberalerna

L-topp lämnar kommunpolitiken

Liberalernas gruppledare avgår efter 12 år i Ekerö politiken. "Det är slitigt att vara fritidspolitiker", säger han.

  • Publicerad 15:40, 10 jan 2020

Efter 12 år i politiken valde Liberalernas gruppledare Göran Hellmalm att avgå igår, torsdag.

– Det är slitigt att vara fritidspolitiker. Det finns en utbredd bild av att alla politiker skor sig på skattebetalarna, men 99 procent av oss gör arbetet för små mötesarvoden, kaffe och fralla, säger han.

Han ser fram emot att ha mer tid med familjen.

– Barnen jublade när jag berättade att jag skulle avgå och inte kommer vara borta tre kvällar i veckan. Dottern är tonåring nu och de här åren får jag inte tillbaka, säger han.

Utöver sena kvällar är det hårda klimatet han menar att politiker får uppleva också något han är glad att slippa.

– Politiken som väsen är sådant att man är i ständig konflikt. Både internt inom partiet, med andra partier och med medborgare. Man är alltid utsatt som politiker och även jag har fått ta emot hårda angrepp, inte bara från andra politiker, utan även från medborgare, säger han.

Allians bröts över flyktingfrågan

Protesterna som följde beslutet att flytta Ekebyhovskolans högstadium flyttar till Tappströmskolan 2016 var ett sådan tillfälle.

– Då var jag genuint sorgsen över hur vuxna människor kunde beter sig, säger han.

När Göran Hellmalm tillträde posten som gruppledare i Liberalerna satt partiet i styre i en allians tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men hösten 2016 valde Liberalerna att bryta samarbetet. Alliansens försök att sälja kommunala Sanduddens skola och deras beslut om att Ekerö inte skulle ta emot fler flyktingar var de huvudsakliga anledningarna bakom brytningen.

– Alliansen var först ut i Sverige att deklarera att vi inte skulle ta emot fler flyktingar. När rika fina Ekerö säger nej och någon annan måste ta ansvaret, då kände jag att så kan det inte fungera i ett samhälle, det är inte solidariskt, säger Göran Hellmalm.

Han hoppas att hans parti och efterträdare ska fortsätta att hålla ideologin högt.

– Det har varit viktigt för mig att hitta kopplingen mellan ideologi och kommunpolitik. Under de senaste åren har stora ideologiska frågor landat rakt ner i den konkreta kommunpolitiken, och det har blivit mer polariserat. Då är det viktigt att värna det ideologiska, säger han.

Göran Hellmalm kommer behålla sin plats i kommunfullmäktige mandatperioden ut.

Hon fixar hälsodag i centrum

Nyheter Samlar öarnas hälsoaktörer Det är lätt att gå vilse i Mälaröarnas stora utbud av sport och hälsa. Det menar Emma Rosell som nu ordnar en friskvårdsdag i Ekerö centrum.måndag 20/1 16:19

Här kan spontana par gänga sig på alla hjärtans dag

Nyheter "Man kan komma i jeans" På alla hjärtans dag öppnar Ekebyhovskyrkan upp portarna för par som vill gifta sig på ett lite annorlunda sätt. "Vi vill bryta normer kring bröllop", säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.måndag 20/1 11:50

En gripen för grovt rån i Stenhamra

Nyheter Offret skadad i vaden med vasst föremål En person ska ha blivit utsatt för grovt rån i Stenhamra på kvällen i går, söndag. En person är gripen, misstänkt för händelse.måndag 20/1 9:05