Ebba Östlin (S) tycker att Liberalernas förslag saknar långsiktighet. Foto: Sara Ringström/Claudio Britos

L vill förstatliga skolor i utsatta områden

Liberalerna vill förstatliga underpresterande skolor i utsatta områden. Det beskedet gav partiledaren Nyamko Sabuni (L) under ett besök på Storvretskolan, som förra året togs över av staten efter år av problem.

  • Publicerad 07:00, 7 feb 2020

Många områden i Stockholmsområdet, inte minst i Skärholmen, dras med skolor med stora brister. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni besökte i veckan Storvretskolan i Botkyrka kommun, för att berätta hur hennes parti vill tackla frågan.

"Vi vill att staten tar över de här skolorna och gör dem till kunskapsskolor", sade hon till SVT nyheter under pressträffen.

Något mer konkret innebär förslaget följande:

Skolinspektionen ska få i uppdrag att utvärdera vilka skolor, inom det som av polisen klassats som "utsatta områden", som underpresterat under lång tid. Dessa skolor ska då kunna förstatligas.

Just Storvretskolan blev under 2019 den första skolan där staten gick in och tog över, efter en lång tid med stök, bråk och dålig studiero. Det hade goda resultat. När skolan lämnades tillbaka till kommunen i slutet av året var bristerna åtgärdade och skolan levde upp till lagens krav.

Så har Storvretskolan tacklat krisen

Förutom det så vill man införa betyg från och med fjärde klass, samt stärka svenskaundervisningen på de skolorna. För att kunna få upp skolornas resultat vill man också att skolorna ska kunna få 30 000 kronor per elev och år i statligt bidrag.

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S) tycker inte att Liberalernas förslag är en långsiktig lösning:

– Det är lite att lappa ett trasigt system. Vi behöver lagstiftning som fungerar både när det går bra för en skola, och när det inte gör det. Lagstiftaren borde istället kolla på vad vi kan lära av Storvretskolan på lång sikt.

Det viktigaste, tror hon, är att få upp skolornas rykten:

– Vi välkomnar alltid när man från nationell nivå vill styra om pengar utifrån socioekonomiska faktorer. Men att bli av med en elev på grund av att skolan har dåligt rykte är ett väldigt stort tapp för en skola. Långsiktig ekonomisk stabilitet är det viktigaste, och det kommer man inte åt med det här förslaget.