Poppis. Totalt 2 920 labradorer registrerades i Sverige under 2019. "När man tittar på en labrador så blir man så där varm inombords" säger Göran Assarsson, ordförande för Labrador retriever-klubben Region Öst. Foto: Labrador retrieverklubben region öst/Mostphotos

Labradoren är Täbybornas favorithund

Den mest populära hundrasen i Täby är labrador tätt följ av golden retriever. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

  • Publicerad 12:20, 21 jan 2020

De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta.

Många i kommunen har en fyrfota bästis. Men labrador retriever är den mest populära hundrasen för Täbyborna – detta enligt siffror från Jordbruksverket.

En som gillar labradorer är Lee Rosenberg som har haft labrador sedan 1985 och i dag har två "labbar" hemma.

– De är snälla, vackra, lydiga och gillar att arbeta. De som är hundrädda blir inte lika rädda för labradorer, och labradorer är bra med barn, säger han.

Registrerade hundar 2019

Jordbruksverkets siffror över de vanligaste hundraserna som registrerades i Sverige under 2019 visar att det totalt är 3 824 hundar registrerade i Täby 2019, varav 183 stycken var labradorer.

I Täby toppar förutom labrador retriever även golden retriever, cavalier king charles spaniel och jack russell terrier.

"Alla hundar är trevliga"

Göran Assarsson är ordförande i Labradorklubben i Stockholm och region öst, och är inte förvånad. Han menar att alla hundar är trevliga – men att det är något speciellt med labradorer.

– När man tittar på en labrador så blir man så där varm inombords. Det är en sådan där fin hund som gör att vi får harmoni i kropp och själ.

Varför är den så populär, tänker du?

– Jag tror att det är så här att det är en glad och trevlig hund, och den passar nästan alla. De gillar att hoppa, leka, bada men kan också vara stilla. Det är en enkel hund att handskas med, säger Göran Assarsson.

Poppis hundar i Täby

Här är de tio mest populära raserna i kommunen:

Labrador retriever,183 stycken i kommunen

Golden retriever, 174 stycken i kommunen

Cavalier king charles spaniel, 91 stycken i kommunen

Jack russell terrier, 91 stycken i kommunen

Schäfer, 84 stycken i kommunen

Bichon havanais, 76 stycken i kommunen

Shetland sheepdog, 75 stycken i kommunen

Yorkshireterrier, 72 stycken i kommunen

Chihuahua, korthårig 69 stycken i kommunen

Flatcoated retriever, 66 stycken i kommunen

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Nu ska moppebilarnas säkerhet utredas

Nyheter ✓Öka bältesanvändning ✓vinterdäck ✓utbildning Allt fler ungdomar kör mopedbil, i takt med det ökar olyckorna i bilarna. Nu har Transportstyrelsen lagt fram en rapport för se över säkerheten hos fordonen.fredag 28/2 14:52
Stockholm Direkt