Den 22 september arrangerar Naturskyddsföreningen Cykelkarnevalen, för att lyfta cykeln som miljövänligt transportmedel. Foto: Cécile Everett

Laddat för cykelkarneval och derby idag

I helgen vankas flera sport- och nöjesevenemang. Med vissa av dem medföljer påverkan på trafiken.

  • Publicerad 08:30, 21 sep 2019

Helgen veckan 38 bjuder på cykelrundor och ett efterlängtat fotbollsderby. Samtliga evenemang kommer att ha olika påverkan på trafiken.

Lördag 21 september

Bike in Tweed

För nionde året i rad arrangeras Bike in Tweed, cykelturen som bjuder in till cyklar och klädsel från förr.

Inga avspärrningar kommer att göras i samband med evenemanget, men det kan förekomma fler cyklister, kanske även mer välklädda (?), på cykelvägarna än normalt.

Läs mer här.

Stockholm ActionRun

På lördag är det också dags för Stockholm ActionRun är en hinderbana som går längs med Norr Mälarstrand, Klara Mälarstrand och runt Marieberg, framförallt på gångbanor.

Räkna med mycket folk längs dessa sträckor.

Läs mer här.

Söndag 22 september

Cykelkarneval

För sjätte året i rad återvänder cykelkarnevalen till Stockholms gator, i Naturskyddsföreningen i Stockholms läns regi. Karnevalen är en del av European Mobility Week, som är en kampanj som sätter fokus på hållbara transportmedel i stadsmiljö.

Karnevalen kommer att avgå från Norrbro klockan 14, och kommer att passera City, Kungsholmen och Vasastan innan det avslutas vid klockan 15:30 på Norrbro.

I samband med karnevalen kommer Norrbro att vara avstängd klockan 10-18.

Enligt SL påverkas bussarna, 1, 57 och 75 med bland annat indragna hållplatser under karnevalståget. Läs mer på SL.se

Läs mer om karnevalen här.

Fotbollsderby

Det börjar närma sig säsongsavslut för Allsvenskan och för samtliga Stockholmslag är en möjlig seger inom räckhåll. Två av dessa, Hammarby IF och AIK, drabbar samman på Tele 2 arena klockan 15 på söndagen.

I samband med matchen kommer gatorna intill arenan att stängas av för trafik vilket även kan påverka gång- och cykeltrafiken.

SL påverkas också av det höga trycket passagerare som uppstår i samband med stora sportevenemang, som den här gången lockar närmare 28 000 personer.

SL kommer att sätta in extra tåg. Ett före matchen och fyra efter. Trafiken kommer även att ha långa tåg fram till klockan 18 med anledningen av matchen

Här är sträckan som tåget ska rulla vid Cykelkarnevalen.