Vision. Så här skulle den nya byggnaden på gården kunna se ut enligt visionsskissen. "Byggnaden trappas av uppåt och avslutas med en indragen våning samt ytterligare en indragen takterrass. Den indragna våningen är gestaltad som en del av taket och integreras i grannskapets taklandskap" står det att läsa i planbeskrivningen. Foto: Murman Arkitekter

Laddat för strid om nytt gårdshus på Söder

Det kontroversiella sjuvåningshuset med 12 nya bostäder som planeras på en innergård vid Folkungagatan är nu ute på samråd. Och enligt stadsbyggnadskontoret är allt fler gårdshus i innerstan att vänta.

  • Publicerad 12:05, 29 nov 2019

Det är inom kvarteret Båtsmannen, som ligger innanför Folkungagatan, Östgötagatan och Kocksgatan, som ett nytt sju våningar högt hus planeras på innergården. Förslaget, som väckt stark kritik, är nu ute på samråd där man har chans att tycka till fram till den 14 januari.

Under startskedet 2017 motsatte sig den dåvarande borgerliga oppositionen planen, och den rödgröna majoriteten villkorade fortsatt planarbete – med att de stora träden på innergården måste få stå kvar.

"Blir bättre ljusinsläpp"

Men stadsbyggnadskontoret har kommit fram till att huset inte kan byggas utan att tre stora träd, varav ett är en hundraårig alm, stryker på foten. I planförslaget som nu är ute på samråd är träden alltså borta.

– Det är en tråkig konsekvens, samtidigt ersätts de med nya gröna ytor och nya träd, och ljusinsläppet i de omkringliggande befintliga lägenheterna blir faktiskt bättre. Vi prövar det här förslaget nu och får återkomma till nämnden med samrådsresultatet och se hur de tar ställning till det, säger Tony Andersson, handläggare för projektet på stadsbyggnadskontoret, och fortsätter:

– Nu är det ju den dåvarande oppositionen som har makten så får vi se om de ändrar sig. De får bekänna färg.

Allt fler gårdshus att vänta

Tony Andersson räknar med kritik från de boende i närheten. Men intresset för att bygga hus på innergårdar i innerstan är något som växt under de senaste åren, menar han. Just nu pågår planarbete för 4-5 gårdshus i Stockholms innerstad. 

– Många gårdar är relativt luftiga och det här är ett sätt att att skapa fler bostäder på attraktiva platser. Även om inte varje enskilt projekt innebär ett stort tillskott av nya bostäder så blir det ju fler och fler i takt med att fler gårdshus byggs.

Förslaget är ute på samråd fram till den 14 januari i Tekniska Nämndhuset, på Fleminggatan 4. Den 4 december klockan 16 är det öppet möte på samma plats.

12 lägenheter på cirka 70 kvadrat

Gatuhuset inom kvarteret är fem våningar högt med inredd vind.

Det nya huset föreslås bli sju våningar högt, med 12 lägenheter på cirka 70 kvadrat.

Idag utgörs gården till största del av asfalterad yta samt gräsyta och tre större träd, en sandlåda och en gräsyta med sittmöjligheter.

Den nya gården planeras rymma cykelparkeringar, gemensamma uteplatser samt yta för lek, vistelse och nyplantering av träd.

Gårdshuset nås från Folkungagatan via genomgående entré i gatuhuset. Gårdshusets entré är placerad på den västra fasaden, ingång till cykelförråd från norra fasaden.

Mer information hittar du här.

Visa merVisa mindre