Jobb. Få kommunbor är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: Mostphotos

Låg arbetslöshet ger Ekerö delat länsrekord

Ekerö kommun sitter på delad första plats som den i länet med lägst arbetslöshet. En ny rapport visar på god konjunktur i hela Stockholm.

  • Publicerad 15:51, 23 maj 2018

Arbetslösheten i Ekerö är rekordlåg. Det visar länsstyrelsens rapport om arbetsmarknaden som publicerades idag. 2,6 procent av kommunbefolkningen i åldrarna 16 till 64 år var arbetslösa i april 2018. Det var den lägsta arbetslösheten i länet. Bara i Vallentuna var arbetslösheten lika låg.

Men rapporten visar att arbetsmarknaden såg ljus ut i hela Stockholmsregionen. Sysselsättningsökningen här uppgick till 30 procent av landets totala ökning.

– Stockholms län och övriga riket har haft en god konjunktur under en längre tid nu. Den regionala arbetsmarknaden fortsatte att utvecklas positivt under det första kvartalet, säger länsstyrelsens chefsanalytiker Per Bark till länsstyrelsens sajt.

Men trots det ljusa läget finns det också indikationer på att konjunkturtoppen har nåtts och passerats. Till exempel låg nyföretagandet på en lägre nivå jämfört med föregående år.

I länet som helhet låg arbetslösheten, räknat som antalet personer som var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, på 5,9 procent, vilket var en ökning med 0,1 procentenheter från året innan.

I Ekerö var arbetslösheten densamma i april 2018 som året innan. Den var aningen högre bland män, där arbetslösheten låg på 2,8 procent. Bland kvinnor var arbetslösheten 2,4 procent.

Under första kvartalet 2018 startade 82 företag i Ekerö kommun, enligt siffror från Bolagsverket som länsstyrelsen satt samman i rapporten. Det var sex procent fler än samma period året innan.

Befolkningen i kommunen ökade med 185 personer under första kvartalet 2018. Totalt bor nu 27 938 personer i kommunen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12