Jobb. Få kommunbor är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: Mostphotos

Låg arbetslöshet ger Ekerö delat länsrekord

Ekerö kommun sitter på delad första plats som den i länet med lägst arbetslöshet. En ny rapport visar på god konjunktur i hela Stockholm.

  • Publicerad 15:51, 23 maj 2018

Arbetslösheten i Ekerö är rekordlåg. Det visar länsstyrelsens rapport om arbetsmarknaden som publicerades idag. 2,6 procent av kommunbefolkningen i åldrarna 16 till 64 år var arbetslösa i april 2018. Det var den lägsta arbetslösheten i länet. Bara i Vallentuna var arbetslösheten lika låg.

Men rapporten visar att arbetsmarknaden såg ljus ut i hela Stockholmsregionen. Sysselsättningsökningen här uppgick till 30 procent av landets totala ökning.

– Stockholms län och övriga riket har haft en god konjunktur under en längre tid nu. Den regionala arbetsmarknaden fortsatte att utvecklas positivt under det första kvartalet, säger länsstyrelsens chefsanalytiker Per Bark till länsstyrelsens sajt.

Men trots det ljusa läget finns det också indikationer på att konjunkturtoppen har nåtts och passerats. Till exempel låg nyföretagandet på en lägre nivå jämfört med föregående år.

I länet som helhet låg arbetslösheten, räknat som antalet personer som var inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, på 5,9 procent, vilket var en ökning med 0,1 procentenheter från året innan.

I Ekerö var arbetslösheten densamma i april 2018 som året innan. Den var aningen högre bland män, där arbetslösheten låg på 2,8 procent. Bland kvinnor var arbetslösheten 2,4 procent.

Under första kvartalet 2018 startade 82 företag i Ekerö kommun, enligt siffror från Bolagsverket som länsstyrelsen satt samman i rapporten. Det var sex procent fler än samma period året innan.

Befolkningen i kommunen ökade med 185 personer under första kvartalet 2018. Totalt bor nu 27 938 personer i kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

På Adelsö bryts M-dominansen: ’’Värnar om ön’’

Nyheter Moderaterna är största parti i alla valdistrikt utom ett. På Adelsö var det Öpartiet som fick flest röster. Synlighet tror öbon och öpartisten Desirée Björk ligger bakom.måndag 17/9 12:24

Försenade hyresrätter på Adelsö kanske byggs 2019

Nyheter Förra året skulle ett 30-tal hyresrätter ha stått klara på Adelsö. Men inflyttningen är ännu långt borta – i värsta fall flera år.måndag 17/9 10:07

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter