STORT. Det är tätt mellan mäklarskyltarna på Lötsjövägen efter ombildningen. ”Även om det kan vara en bra deal att omvandla en hyresrätt, är det ändå ett stort beslut som man inte ska ta lättvindigt på”, säger Maria Nilsson, jurist hos Konsumentverket. Foto: Ulrica Andersson

Lag gäller inte ombildningskonsulter

Kritik har väckts mot information som ges i samband med ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter. Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket, reder ut vad som gäller och vad som är bra att tänka på.

  • Publicerad 08:19, 5 nov 2017

”De får ju ge precis vilka råd de vill egentligen

Som Vi i Sundbyberg har skrivit tidigare finns det kritik mot ett konsultföretag som har hand om ombildningar i Hallonbergen.

Då berättade vi bland annat om hur företaget tipsade den som har svårt att få lån, om att vända sig till kreditgivare med hög ränta. Konsulten tillbakavisade kritiken med att både de och långivarna själva informerar om vad som gäller.

Sedan dess har ytterligare uppgifter nått redaktionen om att liknande information ges till hyresgäster på Rissneleden, som också erbjudits ombildning.

Att konsulter ger råd om att teckna snabblån med hög ränta har inte Maria Nilsson, jurist hos Konsumentverket, några synpunkter på.

– De får ju ge precis vilka råd de vill egentligen. Som privatperson får man tänka över sina lån själv, säger hon.

Däremot får man inte ge vilseledande marknadsföring, i fråga om till exempel vilka boendekostnader man skulle få efter ett köp. Om någon kan bevisas ha lidit skada på grund av direkt felaktig information, borde det kunna medföra rätt till skadestånd.

– Man ska komma ihåg att eftersom ombildningskonsulterna inte omfattas av konsumenttjänstlagen, finns det väldigt lite lagstiftning som kan backa upp de som anlitar dem. Därför är det väldigt viktigt att kolla vad som står i avtalet, vad det egentligen är de säljer, säger Maria Nilsson.

Hon rekommenderar att ta referenser innan en konsult anlitas, för att se vad tidigare bostadsrättsföreningar har tyckt. Det kan också vara bra att kolla upp flera olika konsultföretag.

– Det finns ganska många som erbjuder sådana tjänster i dag, säger Maria Nilsson.

Att som enskild hyresgäst ta del av information från både ombildningskonsulten som bostadsrättsföreningen väljer att anlita och från Hyresgästföreningen, samt väga deras synpunkter mot varandra, är ett bra sätt att bilda sig en egen uppfattning.

Den som har fler frågor kan vända sig till kommunens konsumentvägledare som är opartisk, enligt Maria Nilsson. Sundbybergs stad har dock ingen sådan anställd utan hänvisar till bland annat Konsumentverkets informationstjänst.

För att reda ut den ekonomiska biten för sin egen del är det banken man ska vända sig till. En osäkerhetsfaktor är den framtida månadskostnaden, som är beroende av fastighetens skick.

– Om det är väldigt mycket som behöver fixas på fastigheten kan det innebära en högre månadskostnad, som man inte känner till förrän fastigheten har besiktigats, säger Maria Nilsson.

Om man är osäker på huruvida man vill köpa har man upp till ett år att ändra sig om man väljer att säga nej i ett första skede, förutsatt att tillräckligt många ändå röstar ja för att ombildningen ska gå igenom. Ett köp under de första sex månaderna sker till det pris som sattes vid fastighetsköpet plus ränta. Om man köper och skulle ångra detta finns bara möjligheten att i vanlig ordning sälja bostadsrätten.

– Det är smartare att säga nej så länge. Det är en väldigt stor investering, kanske den största hittills. Även om det kan vara en bra deal att omvandla en hyresrätt, är det ändå ett stort beslut som man inte ska ta lättvindigt på, säger Maria Nilsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

26 datorer stals på skola

Nyheter Inbrott på Grönkullaskolan har lett till en anmälan till Datainspektionen.måndag 25/6 14:39