Trazan. Lasse Åberg laddar för en händelserik sommar på Åbergs. Foto: Elina Sundström

Låg- och högkultur på Åbergs i sommar

Tipspromenad, Skrotnisse och krokodilgap. Så blir sommaren på Åbergs museum.

  • Publicerad 10:08, 16 jun 2017

Åbergs museum har i 15 år lockat barn och vuxna till de interaktiva utställningarna av serieoriginal, Disneysamlingen från The golden age, konsthistoria och att leka i Trazankojan. Under sommaren har restaurangens uteservering öppet med ett nytt krögarpar.

I den stilfullt renoverade 1800-tals-ladugården finns både permanenta utställningar och samlingar, och en tillfällig utställning av andra konstnärer som byts ut två gånger per år.

– Samlingen är ett möte mellan hög- och lågkultur, mellan konst och serier och leksaker baserade på seriefigurer, säger Lasse Åberg.

Skrotnisse med vänner

Nu under sommaren är det serietecknaren och barnboksillustratören Jan Lööfs alster som hänger på väggarna. I filmhörna ”Nisses bio” visas Jans populära ”Skrotnisse och hans vänner”.

– Barn gillar när det finns mycket att titta på i en bild. Se här det är mängder av detaljer, som den här säger Lasse Åberg med ett skratt och pekar på bilden där Janne Lööf själv sitter på dass och prickar in avföringen rakt in i en krokodils gap.

Tipspromenad för barn

Museet är interaktivt, där barnen kan gå runt på tipspromenad och leta efter olika element i bilderna, och som belöning får de en Trazan­knapp eller ett kort med Lasses eller hans fru Ingers motiv.

– Många tror att det är ett museum med våra alster, men vi har en unik leksakssamling, konst och en av världens främsta Disneysamlingar från The golden age, början på Walt Disneys karriär, från 1928 till 1938. Tänk att han ritade själv på den tiden, säger Lasse Åberg

”Medioker tecknare”

Åbergs eget intresse för att teckna och fascination för serier började tidigt i livet.

– Jag insåg i 30-årsåldern att jag var en medioker tecknare, men då var det för sent, då var jag redan berömd, säger Åberg med ett leende.

Trazankojan som är uppbyggt i ett eget rum på museet är ett favoritställe för glada barn.

– Här har vi en egen djungel, säger Lasse Åberg.

Lust att gå en sommarkurs? Så gör du

Sommarkurs 2017 – Två dagar teckning på två museer

 När och var: 8/8 på Skoklosters slott + 9/8 på Åbergs Museum. kl 9.30-12.00, 5 tim.

 Kostar: 450 kr, inkl material och fika.

 Anmälan gör du till studieframjandet.se/enkoping, 0171-311 91 eller enkoping@studieframjandet.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Senaste numret

Bålstabladet