Träningen inleds med uppvärmning, även om laget kom till planen över en timme före träningen och drog i gång själva. Foto: Mikael Andersson

Laganda nyckeln till framgång för Spånga IS 14-åringar

Det gick bra för Spånga IS förstalag för 14-åriga killar i årets omgång av S:t Erikscupen. För ett par veckor sedan stod det klart att de vunnit division 1 i serien. Nyckeln till framgång? Snabbt anfallsspel och stark sammanhållning, enligt spelarna själva.

  • Publicerad 16:26, 22 nov 2019

Laget är Spånga IS förstalag av sammanlagt tre lag inom föreningen med pojkar födda 2005. Alla har alltså valt att satsa på fotbollen och tränar tre gånger i veckan.

Eller, egentligen mer. När vi träffar laget inför den sedvanliga onsdagsträningen på Nälsta BP har de redan varit på plats och kört i drygt en timme.

– Vi är här, eller på Bromstens IP, nästan varje dag. Vi har en lagchatt som vi bestämmer träff i, säger Ludwig Callebro, yttermittfältare.

Just den här lagkonstellationen har funnits i två år men de flesta har spelat ihop mycket längre än så.

– Jag har spelat i Spånga IS sen jag var fem år. Vi har bra sammanhållning och litar på varandra, det är en stor anledning till att det gått så bra i år, säger Eddie Vänskä, och får medhåll av de andra.

Förra året hamnade laget i mitten av tabellen i ungdomsserien S:t Erikscupen, där de spelar i högsta divisionen av tre. Men i år blev det vinst – och en hel massa mål. Förutom sammanhållning menar spelarna att deras snabba anfall var avgörande.

Ledarskap. Stefan Bergtoft har varit assisterande tränare för laget i flera år, Deven Rashed är ny huvudtränare och även utvecklingsansvarig i Spånga IS och Aron Sandén är ny assisterande tränare och spalar själv i Brommapojkarnas A-lag. Foto: Mikael Andersson

Snabba ryck. En punkt den här kvällen är att öva på omställningar, här kämpar Viggo Ljungberg och Gabriel Porseby om bollen. Foto: Mikael Andersson

Utveckling i fokus

Fokus för laget nu ligger på att fortsätta utvecklas. Så sent som förra veckan fick de en ny huvudtränare, Deven Rashed, nyanställd utvecklingsansvarig i Spånga IS.

Till sin hjälp har han Aron Sandén, som själv växte upp med Spånga IS och nu spelar i Brommapojkarnas A-lag, och även Stefan Bergtoft, tidigare spelare i Djurgården, som varit med och tränat laget i flera år och vars son, Noah Bergtoft, spelar i laget.

– Det gick jättebra den här säsongen men resultatet är inte det viktigaste. Killarna är här för fotbollen men det är lika viktigt att de utvecklas som människor, säger Stefan Bergtoft.

Deven Rashed håller med.

– De är ett akademilag och vi kommer att fortsätta bygga på det de redan jobbat med och också ta in lite nya idéer, säger han.

Till exempel är tanken att sätta upp tydliga individuella mål för varje spelare.

– Vi vill kombinera den individuella och kollektiva utvecklingen, säger Deven Rashed.

För spelarnas del är det långsiktiga målet tydligt:

– Drömmen är att bli proffs, att gå så långt som möjligt, säger Ludwig Callebro och får medhåll av lagkamraterna.

Sedan är det dags att värma upp.

Sammanhållningen i laget är en stor del av framgången, är spelarna överens om. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt