VÄSJÖN. 117 lägenheter byggas som blir hybrider mellan bostadsrätt och hyresrätt. Foto: Illustration: Well Fastigheter

Lägenheter för 10 000 kronor per kvadrat

En helt ny finansieringsmodell för bostäder planeras i en förening med 117 nybyggda lägenheter i Väsjön. Lägenheterna kommer att säljas för ett fast pris på ungefär 10 000 kronor per kvadratmeter.

  • Publicerad 09:54, 8 jan 2018

Vi vet att behovet är stort och många tyvärr har väldigt svårt på bostadsmarknaden.

Målet för bostadsutvecklaren Well Fastigheter har varit att skapa en hybrid mellan bostadsrätt och hyresrätt för att underlätta för fler att komma in på bostadsmarknaden.

Enligt den traditionella modellen för bostadsrätter står föreningen för en mindre del av lånet, 20 procent, och köparen lånar en större del, upp till 85 procent av bostadens värde. I projektet i Väsjön ska nu det motsatta ske.

Här ska bostäderna istället kunna säljas för 10 000 kronor per kvadratmeter, jämfört med de 43 830 kronor per kvadratmeter som lägenheterna i Sollentuna legat på de senaste 12 månadera.

I föreningen ska föreningen låna upp till 88 procent av värdet, medan köparen kan ta ett betydligt mindre lån. Bostadsrättsföreningens lån binds mellan 20-30 år med en procents amortering per år.  

Avgiften blir därmed högre – men priset för att köpa en andel av sin lägenhet lägre. I takt med att lånen amorteras av kommer avgiften sänkas samtidigt som värdet på bostaden kan öka.

– Det första året betalar man ungefär 6 000 kronor för en etta. Efter fem år kan den vara nere på 4 500 kronor och lägenheten har gått upp lite i värde. På sikt kommer det göra att det till slut kommer bli en vanlig bostadsrättsförening, menar Christofer Carlsson, grundare av Well Fastigheter.

Stadgarna i bostadsrättsföreningen kommer att vara hårdare och professionella förvaltare ska finnas av fastigheten och ekonomin under hela lånets bindningstid för att säkra att allt sköts som det ska.

Modellen gör projektet mindre känsligt för svajningar i bostadsmarknaden, menar Christofer Carlsson.

– Vissa byggherrar tvingas avbryta projekt om de inte säljer. Istället för att råka ut för en tvärnit kan vi sälja och fortsätta bygga i ett sådant läge. Vi vet att behovet är stort och många tyvärr har väldigt svårt på bostadsmarknaden, särskilt när det kommer till den första bostaden.

Lägenheterna ska ha ett kösystem för köp när de släpps i januari. Från Well Fastigheter vill man dock inte ha några som köper lägenheter på spekulation.

– Det är förstås svårt att helt gardera sig ifrån men det blir mäklarens uppdrag, att hitta riktiga köpare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26

Sollentuna tappar i miljöranking

Nyheter Sollentuna tappar 20 placeringar sedan förra året i rankningen Sveriges miljöbästa kommun. Men miljöarbetet har inte försämrats, menar Inger Mattsson, projektledare för miljö och klimat på Sollentuna...onsdag 18/7 9:52

(S) nya gruppledare laddar för valet

Nyheter Möt Socialdemokraternas Joakim Jonsson Valet i september närmar sig. Vi i Sollentuna har därför tagit en pratstund med alla partiers gruppledare – för att få veta mer om vilka de är som privatpersoner och vilken fråga som är viktigast för...tisdag 17/7 15:48