Lärare. Madelene Hellström och Hanna Svalfors. Foto: Erik Hjärtberg

Lägre lojalitet gör att lärare ofta byter arbetsplats

Det är vanligt att lärare byter jobb. Det leder i sin tur till att jobbet blir svårare. – Det blir ett tyngre lass för de som är kvar, säger Hanna Svalfors, lärare.

  • Publicerad 15:25, 15 aug 2018

Det blir väldigt hoppigt

Det råder brist på utbildade lärare över hela landet. Exakt hur allvarligt det är i Enköping är oklart. Anders Härdevik, verksamhetschef för de kommunala grundskolorna i Enköping, meddelar att det finns visstidsanställda lärare som saknar legitimation, men kan inte svara på hur många de är.

– Sammanställning av medarbetare, legitimerad kontra icke legitimerad, görs i slutet av augusti, meddelar han.

Ena-Håbotidningen har besökt Bergvretenskolan där det bland annat saknas behöriga musiklärare. Madelene Hellström och Hanna Svalfors, lärare på skolan, ser det som ett problem att många lärare byter jobb. Det händer att lärare slutar mitt i terminen och börjar på en annan skola.

– Det skapar inte den bästa kontinuiteten. Det blir väldigt hoppigt och gagnar inte eleverna, säger Hanna Svalfors.

Att vissa lärare byter arbetsplats leder till att de som stannar kvar på skolan får dra ett tyngre lass. Bristen på speciallärare gör också att bördan blir tyngre på de övriga lärarna.

– Det gör att det blir mer ansvar på oss, säger Madelene Hellström.

Den individuella lönesättningen är ett skäl till att lärare ofta byter arbetsgivare. Det är svårare att få en löneförhöjning om man stannar kvar hos samma arbetsgivare. Hanna Svalfors säger att skolorna får betala mycket mer för att nyanställa i stället för att höja lönerna för de som redan är anställda.

– Som arbetsgivare borde man fundera på om det är värt det, säger hon.

Den centrala fackliga avtalsrörelsen för lärarna pågår fortfarande. Birgit Stare, ordförande för Lärarförbundet i Enköping, menar att det i dag finns en bristande lojalitet både hos lärarna och arbetsgivarna. Förr var det otänkbart att en lärare skulle lämna eleverna mitt i terminen.

– Och arbetsgivarna gör inte mycket för att de ska stanna kvar. Det handlar om samhällsandan. Ingen individ kan lastas för det, säger Birgit Stare.

Försvarsmakten vill inte styra invandringsdebatten

Nyheter Psyopsförbandet i Enköping ska motverka vilseledande information. Det innebär inte att man styr den politiska debatten, menar stabschefen Magnus Hildebrandt. – Det görs med syftet att debatten ska...fredag 16/8 12:57

Pierre Schori pratar om kärnvapen i Grillby

Nyheter Tidigare toppdiplomaten Pierre Schori kommer till Grillby den 31 augusti. Han ska då hålla tal om klimatförändringar och kärnvapen.fredag 16/8 11:39