Trafikerat. Varje dag måste Vällingbyskolans lågstadieelever korsa ett farligt övergångsställe, eftersom de har lektioner i Nälstaskolan. Foto: Mikael Andersson

Lågstadieelever tvingas över hårt trafikerad väg

Trots att staden lovat att fixa övergångsstället vid Tornedalsgatan i Vällingby, där lågstadieelever går över varje dag, har inget hänt. "Måste ett barn dö innan det händer något?" undrar en förälder. Men staden lovar bättring inom kort.

  • Publicerad 11:54, 31 jan 2020

I samband med upprustningen av Vällingbyskolan har lågstadiet fått flytta till Nälstaskolan. Det gör att barnen flera gånger om dagen måste ta sig mellan de två skolorna.

Det innebär bland annat att de får gå längs Vällingbyvägen och ta sig över övergångsstället vid Tornedalsgatan. En övergång som är helt livsfarlig, menar Anna Björklund, som har barn i båda skolorna som varit nära på att bli påkörda flera gånger.

– Det är bussar och bilar som kör alldeles för fort där, och övergångsstället är eftersatt och skyltningen är sned, säger hon.

Nästan påkörda

När Anna nyligen skulle ta sig över vägen med sin dotter, som går på Vällingbyskolan, höll de på att bli påkörda.

– Det var en bil som saktade in för oss, men eftersom det går att parkera längs vägen trodde bilen bakom att den som saktade in var parkerad, och försökte köra om. Jag hann slita tag i min dotter, men det var hemskt.

Enligt Anna Björklund var det flera föräldrar som innan flytten uttryckte en oro för att deras barn skulle behöva gå längs den hårt trafikerade vägen.

– Staden lovade att säkerställa övergången innan skolstart, men på jullovet så får vi höra att det blivit försenat. Och vi vet inte när det ska fixas, säger hon.

– Måste ett barn dö innan det händer något?

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, beklagar att det blev som det blev. Foto: Linda Gren

"Beklagligt"

Sedan förra året har trafiksäkrande åtgärder gjorts på flera platser runt om i Hässelby-Vällingby, och korsningen Vällingbyvägen/Tornedalsgatan skulle ha varit en av dem.

Men just där hindrades åtgärderna av ledningsarbeten som pågår i närheten, uppger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

– Jag kan bara säga att det är beklagligt att ett lågstadium har flyttats innan trafiken hunnit säkras. Jag har själv haft småbarn, så förstår jag frustrationen hos föräldrarna, säger han.

Arbetet med att säkra övergången kommer dock att dra igång nästa vecka, meddelar Daniel Helldén.

– Då börjar det grävas. Jag kan inte svara på exakt när det kommer vara klart, men när byggarbetet sätter igång kommer bilarna automatiskt behöva sänka hastigheten.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt