Få Danderydsbebisar. Barnafödandet i kommunen är bland det lägsta i landet, och lägst i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Lågt barnafödande i Danderyd

Danderyd ligger i botten när det gäller barnafödande i Stockholms län. Kvinnor i kommunen föder i snitt 1,44 barn – medan snittet i ettan Upplands-Bro ligger på 2,21 barn.

  • Publicerad 16:09, 19 jun 2019

Barnafödandet i Sverige har haft en nedåtgående trend under de senaste åren. Enligt SCB:s senaste prognos kommer kvinnor i Sverige i genomsnitt att föda 1,75 barn under sina liv.

I vissa kommuner var dock fruktsamheten upp till dubbelt så hög som andra år 2018.

I Stockholms län ligger Danderyd i botten. Kvinnor i kommunen föder i snitt 1,44 barn – att jämföra med ettan Upplands-Bro, där snittet är 2,21 barn.

Grannkommunerna Täby och Vallentunas siffror är 1,63 respektive 1,82 barn per kvinna. På Lidingö föder kvinnor 1,51 barn i snitt, och i Stockholm 1,57.

– Bostadsbestånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamheten ofta lägre, medan den i villaområden generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Men i villataäta Danderyd är det alltså tvärtom. För DanderydDirekt förklarar Gunnar Andersson att Danderyds låga tal kan bero på att man flyttar dit senare i livet, kanske på grund av bostadspriserna.

– Man bor i olika områden i olika livscykler, säger Gunnar Andersson.

Ekonomin kan påverka

SCB:s mätmetod kallas summerad fruktsamhet och är en uppskattning av hur många barn varje kvinna i genomsnitt kommer att få i livet – förutsatt att den rådande fruktsamheten i populationen förblir densamma som under mätåret.

Ekonomin och läget på arbetsmarknaden är faktorer som kan påverka barnafödandet, enligt Gunnar Andersson.

Exempelvis sågs i samband med 90-talskrisen en kraftig nedgång i fruktsamheten, som sedan under 2000-talet började klättra uppåt igen. Och efter ett högt födelsetal år 2010, har fruktsamheten sjunkit sedan dess.

Även om vi de senaste åren har haft en stabil ekonomi, är det tänkbart att krisen 2008 ligger bakom en del av nedgången, enligt Gunnar Andersson.

– Under ekonomiska kriser stannar människor i utbildningssystemet längre och föder barn senare. Det påverkar siffrorna sett till enskilda år men det jämnar ut sig om man ser till hela livscykeln, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt