Socialt. "Barnen är väldigt nyfikna på mig och frågar en massa saker. Jag lär mig många nya svenska ord" säger Lailoma Ramazani som fått jobb som måltidsvärd på en förskola i Svedmyra. Foto: Linda Gren

Lailoma fick jobb efter vår artikel

Lee Wermelin läste vår artikel om Lailoma Ramazani från Afghanistan som drömde om att bli förskollärare. Nu är Lailoma på väg att bli anställd på en förskola i Svedmyra genom Lees projekt "Nytta i arbete direkt".

  • Publicerad 11:18, 12 dec 2017

Vasastadsbon Lee Wermelin läste om Lailoma Ramazani och hennes dröm om att bli förskollärare i vår artikel om livet efter asylboendet där vi träffade flera nya stockholmare.

Lee Wermelin hjälper sedan hösten 2015 förskolor att ta in nyanlända kvinnor som måltidsvärdar, först som praktikanter, men sedan är tanken att praktiken ska övergå i bidragsfinansierade anställningar på heltid med kollektivavtalsenlig lön.

Lee tänkte att Lailoma skulle passa perfekt som måltidsvärd och tog kontakt med henne och hennes handläggare på arbetsförmedlingen.

Så blev livet efter asylboendet

Någon vecka senare presenterades hon för anställda och barn på förskolan Raketen i Svedmyra och nu väntar förskolan bara på de sista pappren som gör att Lailoma formellt är anställd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lailoma tar emot lunchen som kommer från en cateringfirma, dukar, diskar och gör i ordning mellanmål.

– Jag var nervös i början men det släppte snabbt. Det är väldigt roligt att jobba här. Jag gillar att arbeta med barn och det gör att jag lär mig många nya svenska ord. I Afghanistan arbetade jag inte utan var bara hemma. Jag är jätteglad för att jag har ett jobb nu, säger Lailoma.

Lee fick idén till "Nytta i arbete direkt", när hon var med och drev ett föräldrakooperativ.

– Jag såg att utbildade pedagoger står i köket flera timmar om dagen och det kändes onödigt.

Hon började ringa runt till förskolor och arbetsförmedlingen och nu hjälper hon förskolor att ta emot invandrade kvinnor som ofta inte kan läsa eller skriva – den grupp Lee upplevde stod allra längst ifrån arbetsmarknaden – som praktikanter. Efter en månad övergår praktiken i anställning, om allt funkar.

– Det är viktigt att de får göra nytta på riktigt, att det handlar om riktiga arbetsuppgifter, säger Lee.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu har hon, som arbetar med projektet på frivillig basis, hjälpt 120 personer ut i arbete i Stockholm och ytterligare ett 40-tal i Lund. Nya samarbeten är på gång i Malmö också.

– Det finns inte en förskola som inte behöver en måltidsvärd, men det kan vara svårt att ha kontakt med arbetsförmedlingen för förskolorna själva och de kan ha dåliga erfarenheter av att tidigare ha tagit emot praktikanter utan tydliga arbetsuppgifter. Då blir de en belastning och inte en hjälp.

För pedagogerna på förskolan Raketen är Lailoma Ramazani en välkommen extraresurs.

– Det underlättar för oss och gör att vi kan vara mer i barngruppen, säger platschefen Ingela Eriksson.

Projektet "Nytta i arbete direkt"

Ideellt projekt av Vasastadsbon Lee Wermelin. Hon hjälper förskolor som har ett behov av en måltidsvärld att få in en praktikant genom arbetsförmedlingen. Om allt funkar, övergår praktiken i en ettårig anställning, med möjlighet till ytterligare ett års förlängning. Jobben finansieras helt av arbetsförmedlingen och är på heltid med kollektivavtalsenlig lön.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00