Snart kan du slippa väntrum och resor vid enklare läkarbesök. Foto: Andreas Enbuske

Läkarbesök hemifrån – 2016 kan du träffa läkaren via video

Den moderna satsningen från landstinget startar i januari. "En modern hälso- och sjukvård måste kunna erbjuda valfrihet i hur du kontaktar och besöker vården", säger Daniel Forslund (L).

  • Publicerad 11:34, 17 dec 2015

Snart kommer du kunna göra dina läkarbesök hemifrån om du har en dator och hyfsad uppkoppling.

– En modern hälso- och sjukvård måste kunna erbjuda valfrihet inte bara för vem du besöker, utan också i hur du kontaktar och besöker vården. En digitalt tillgängligvård är något som invånare och patienter har all rätt att kräva av oss som modern rådgivare, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L).

Vid årsskiftet påbörjas projektet på fyra vårdcentraler i Hässelby-Vällingby. Planen är att utvidga verksamheten till fler vårdenheter i under våren, och att alla mottagningar som vill erbjuda tjänsten ska kunna göra det från 2017.

Komplement för vissa patienter

– De digitala kontaktvägarna kan underlätta arbetet för läkare och sjuksköterskor genom smartare användning av vårdens tid och resurser, säger Daniel Forslund. Patienter som vill och behöver träffa sin läkare personligen ska naturligtvis fortsätta att göra det. Videobesök är komplement som passar vissa patienter eller vissa situationer, till exempel då man har lång resväg till sin vårdcentral eller vid enklare uppföljningsbesök. Med fler kontaktvägar för olika målgrupper ökar tillgängligheten för alla patienter.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.