Fel i journalerna. Läkaren har bland annat angett att han tagit prostatatest på kvinnor. Foto: Mostphotos

Läkare från Danderyd ska betala tillbaka 16 miljoner

Läkaren skickade in uppgifter om patientbesök och fick ersättning för dessa av landstinget. Men när journalerna granskades var det mycket som inte stämde. Nu dömer tingsrätten läkaren.

  • Publicerad 12:14, 11 nov 2019

En läkare från Danderyd ska betala tillbaka varenda krona han fått i ersättning av Region Stockholm under åren 2012 till 2017. Närmare bestämt över 16 miljoner kronor plus ränta, enligt en dom i Attunda tingsrätt. Mannen ska också betala rättegångskostnader på drygt 1,5 miljoner kronor.

Läkaren har inte kunnat bevisa att någon läkarvård av större omfattning har bedrivits i lokalerna som ligger i Danderyd och Norrtälje. Läkaren har, enligt tingsrätten, begärt ersättning för patientbesök som aldrig ägt rum, ändrat datum för vissa intyg och remissdatum i journaler samt daterat om gamla journalanteckningar i flertalet av de granskade journalerna.

"Flagranta" brister

De fåtal patientjournaler som på uppmaning av landstinget har lämnats in innehåller ”flagranta” brister, enligt tingsrätten. Bland annat har i princip samma patientstatus noterats i journalerna. Prostatatester har angetts i flera journaler tillhörande kvinnliga patienter. Mannen har också angett att patienter är överviktiga, trots att data om vikt och längd visar annat.

Viss verksamhet har bedrivits, vilket framgår av vittnesmål från patienter som besökt hans mottagningar. Tingsrätten finner dock sammantaget att det är klarlagt att ett mycket stort antal patientbesök som debiterats aldrig har ägt rum.

Stockholm Direkt