GICK FEL. En läkare på BB Stockholm gick till fel operationssal vilket gjorde att det tog 17 minuter att genomföra ett kejsarsnitt från det att beslutet togs. Foto: Direktpress/Mostphotos

Läkare gick fel på BB – barn skadades allvarligt

En läkare på BB Stockholm gick till fel operationssal i samband med ett akut kejsarsnitt. Misstaget kan ha fått till följd att barnet fick permanenta hjärnskador.

  • Publicerad 16:51, 11 apr 2019

Flera saker hände som inte fick hända på BB Stockholm våren 2017.

En blivande mor låg inne i ett rum och väntade på att förlossningen skulle starta, då hjärtljuden hos barnet i magen blev svagare.

Enligt förlossningsavdelningens regler ska fosterhjärtljud kontrolleras varje kvart. I det här fallet sjönk hjärtljuden, men barnmorskan hade fullt upp med två andra patienter och missade därför att kontrollera pulsregistreringen.

Tusentals i protestmarsch mot BB-krisen

De blivande föräldrarna anser att ett kejsarsnitt borde ha utförts omedelbart men i stället drog det ut på tiden då ingen lade märke till det akuta läget.

Gick till fel operationssal

Inte blev det bättre av att förlossningsläkaren, som skulle utföra kejsarsnittet, gick till fel operationsavdelning på en annan del av sjukhuset.

Enligt föräldrarna tog det 17 minuter från det att beslutet togs om ett att akut kejsarsnitt tills att barnet förlöstes.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att handläggningen av patientens förlossning inte uppfyller kraven på en god vård.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Barnmorskan som missade att kontrollera fosterhjärtljuden kritiseras för bristande insatser som gjorde att beslutet om kejsarsnitt drog ut alldeles för länge på tiden. Läkaren som gick till fel sal klandras dock inte.

"Ansvarig barnmorska har misskött sitt jobb, förlossningsläkaren kände inte till rutinerna och konsekvenserna är katastrofala", skriver pappan till barnet i anmälan till Ivo.

Barnet var livlös när hen kom ut men började andas efter omfattande hjärt-och lungräddningsinsatser. Barnet hade dock fått skador på hjärna och inre organ.

Händelsen har tidigare anmälts enligt Lex Maria