Växtvärk. Läkaren trodde nioåring fått cancer. Visade sig vara växtvärk. Foto: Mostphotos

Läkaren: "Är cancer" – visade sig vara växtvärk

När familjen Persson från Bålsta, som egentligen heter något annat, besökte Familjeläkarna i Bålsta 2014 fick de beskedet ingen förälder vill ha.

  • Publicerad 14:27, 21 sep 2017

"Jag stod i duschen och grät".

För ett par veckor sedan skrev vi om läkaren på Familjeläkarna i Bålsta som på deras hemsida presenterades som ortoped, trots att han inte fullgjort sin utbildning som specialist inom området.

Efter att artikeln publicerades har flera personer, som varit patienter hos läkaren, hört av sig till tidningen. Flera av personerna berättar hur de känt sig illa bemötta av läkaren.

Familjen Persson från Bålsta, som egentligen heter något annat, besökte Familjeläkarna i Bålsta 2014 .

Dottern i familjen, som då var nio år, hade ofta klagat på att hon hade ont i benet. Framförallt om kvällarna.

– Vi trodde inte att det var något allvarligt, men eftersom värken höll i sig valde vi att kolla upp det, berättar mamman i familjen.

Mamman och dottern gick till Familjeläkarna i Bålsta. Där undersöktes benet av läkaren.

– Han tittade på hennes ben och kände lite på det. Sedan tittade han på mig och sa: ”Det enda jag kan tänka mig att det är, är cancer”, säger mamman.

– Jag blev helt förkrossad. Mina tankar började snurra direkt. Skulle jag förlora mitt barn? tillägger hon.

Prover togs. Familjen lovades svar inom en vecka.

– Det var en fruktansvärd vecka. Jag kommer ihåg hur jag stod i duschen och grät för att inte visa min dotter hur jag mådde, berättar mamman.

Väntan på provsvaret

Men redan efter ett par dagar hörde mamman av sig till familjeläkarna igen. Väntan på provsvaret var outhärdlig.

– Jag grät när jag ringde upp vårdcentralen. Efter att jag förklarat vad som hänt berättade kvinnan i luren att provsvaren hade kommit. Det visade sig vara växtvärk. Vanlig växtvärk...

Bålstabladet har sökt Familjeläkarna Bålsta för en kommentar vid upprepade tillfällen. Men har valt att inte kommentera kritiken. Först efter att vi skickat artikeln till Jonas Thun primärvårdschef på Familjeläkarna, skickar han en kommentar på mejl, men han låter sig inte intervjuas.

"På Familjeläkarna sätter vi alltid kvaliteten för patienterna och säkerheten allra överst och arbetar därför systematiskt med kvalitetskontroller."

"Vårdskador är aldrig acceptabla, men tyvärr uppkommer de inom sjukvården. De gånger som vårdskador uppkommer hos oss gör vi egna anmälningar i vår avvikelsehantering, som också inkluderar att prata med patienten om patienten vill det. Vi gör också avvägningen om vi ska göra en så kallad Lex Maria-anmälan."

Läs även: "Han hånskrattade åt mig"

Läs även: Han är ortoped – Utan bevis

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Nu skrivs tidningshistoria: DirektPress går ihop med Mitt i

Varje vecka förses nästan en miljon hushåll i Stockholm med gratistidningar från Direktpress och Mitt i. De två tidningshusen har länge varit konkurrenter, men nu står det klart att de kommer gå...fredag 3/7 9:24

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt