Läkarens mardrömsskildring inifrån akuten

Anna Grünfeldts ärliga inlägg om arbetssituationen för läkare har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier. Nu är hon rädd att det blir svårt att hitta läkare som vill jobba.

  • Publicerad 16:44, 11 maj 2018

Det var i onsdags som Anna Grünfeldt, läkare på Danderyds sjukhus, skrev ett inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet och spridning. Då hade Anna precis hört på radion om att antalet besök halverats på KS-akutmottagning efter att nya intensivakuten öppnat.

"Det här är en nyhet som jag inte vet om jag ska skratta, gråta eller skrika åt. Kanske allt på en gång. Jag har nämligen varit nattjour på DS i veckan och vet vart många av patienterna tagit vägen."

"Går inte"

Hon berättar vidare att de kring midnatt hade 20 obedömda patienter och ständiga larm.

"Allt detta ska jag försöka ha överblick och ansvar för samtidigt som jag har tre telefoner och en sökare som ständigt piper eftersom jag dessutom har ansvar för ca 100 inneliggande patienter och frågor från andra kliniker."

Anna Grünfeldt, som arbetat i tio år på akutmottagningen på Danderyds sjukhus, upplever att arbetsbelastningen den här veckan ökat markant.

– Om man jobbar ett 13 timmars pass och efter sju, åtta timmar inser att man inte varit på toaletten, ätit eller druckit något för att man helt enkelt inte hunnit, det går inte att jobba så. De senaste månaderna har det varit så, säger hon o ch fortsätter:

– Till och med jag som jobbat länge och tycker att det är ett oerhört roligt arbete börjar tvivla på att jag ska fixa 30 år till.

"Ta smällen"

Hennes inlägg grundar sig i en djupare frustration över arbetsbelastningen, framför allt för de yngre kollegorna.

– Det är de yngsta kollegorna som får stå där själva och ta smällen, det går liksom inte. De stannar inte. På sikt får vi oerhört svårt att rekrytera läkare. Den övriga personalen har redan tagit första smällen och nu är det vi som är näst på tur, säger hon.

– Då blir det en oerhörd frustration när man på radion hör "allting går som förväntat".

Danderyds sjukhus svarar så här i ett mejl:

"Det är en stor omställning som nu genomförs. Även om antalet patienter inte ökat på akuten ser vi att patienterna kräver en högre vårdnivå. Periodvis har det varit mycket ansträngt. Idag är det något lugnare söktryck och vi har gott om vårdplatser. Vi har försökt att göra resursfördelningar för att möta det förändrade trycket."

Annas inlägg:

"Hörde nyss på Ekot om hur antalet besök halverats på KS nya akutmottagning efter att nya intensivakuten öppnat. De berättar att patienterna hänvisats till närakuter och andra akutmottagningar i länet. Chefsläkaren på KS tyckte att det gått bättre än väntat. Det här är en nyhet som jag inte vet om jag ska skratta, gråta eller skrika åt. Kanske allt på en gång. Jag har nämligen varit nattjour på DS i veckan och vet vart många av patienterna tagit vägen. Vid midnatt i natt hade vi (som var normalbemannade såklart, varför ta höjd för fler patienter?) 20 obedömda patienter på listan och en ständig ström av larm. Samtidigt hade intensivakuten (som också var normalbemannade) två (2) patienter. Allt detta ska jag försöka ha överblick och ansvar för samtidigt som jag har tre telefoner och en sökare som ständigt piper eftersom jag dessutom har ansvar för ca 100 inneliggande patienter och frågor från andra kliniker.

Jag har arbetat i tio år på den här akutmottagningen och har hundratals nattjourer i bagaget och därmed både erfarenhet och vana vid den här typen av arbete. Jag tycker egentligen att mitt arbete är fantastiskt men nu börjar även jag tvivla på att jag kommer att orka 30 år till när det eskalerar på det här viset. Jag märker hur jag har slutat äta och gå på toaletten på jourerna eftersom det helt enkelt inte finns tid. Jag ser hur mina yngre kollegor drabbas av utmattning och väljer andra specialiteter för att de inte orkar. Vad är det som håller på att hända? Hur har det kunnat bli så här?!"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

P-platsen som gäckar bilisterna: "markering mitt i en ruta"

Nyheter "Otroligt svårt att förstå" Bilen står i vad många bilister uppfattar som en p-ruta – men får ändå en parkeringsbot. Den mystiska p-rutan vid Mörby station både förbryllar och rör upp känslor.tisdag 23/10 15:24

När terrorn kom till Okvista

Nyheter Förbereder sig i Vallentuna Är det en terrorist som ligger bakom olyckorna? Den frågan skulle räddningstjänsten besvara under en stor övning i industriområdet Okvista i Vallentuna.tisdag 23/10 11:45