INSPIRATION. Den nya rökrutan ska se ut lite som bilden till höger enligt bygglovsansökan. Foto: Jannie Flodman/Stockholm stad

Läkemedelsbolag får bygglov – för rökruta

Läkemedelsbolaget Octapharma i Hornsberg ska bygga till. Nu är bygglovet är i hamn – för en rökruta.

  • Publicerad 14:38, 11 okt 2018

Octapharma i Hornsberg har tidigare bland annat hyllats för sina kontor, där en av gavlarna på husen från det gamla bryggeriet är helt i glas och ger en mäktig vy från gatan. Men bolaget har också fabrik och forskningslaboratorier på platsen.

Vi kikar in i Stockholms glasigaste arbetsplats

Renoveringen av Stora Bryggeriet tog nästan sex år innan bolaget kunde flytta in i de nya lokalerna 2014 och gestaltningen har lett till flera nomineringar till olika byggpriser.

Nu ska det byggas om igen på området men i lite mindre skala. Eller mycket mindre. Men även denna gång lite udda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det handlar om en rökruta för de cirka 800 anställda.

För ändamålet har bolaget sökt – och nu även fått – bygglov av staden.

Stora Bryggeriet på Kungsholmen kan vinna nytt pris

Även denna gång ska det jobbas i glas. Rökrutan ska ramas in från tre håll med glas för att ge nyttjarna lite väderskydd. Mittemot Stockholms tennishall på Elersvägen, innanför företagets staket såklart, ska den cirka tre kvadratmeter stora rökrutan med glasväggarna anläggas.

"Påverkan på stads- och landskapsbild bedöms inte medföra någon avsevärd olägenhet" och "åtgärden är väl utformad och bidrar till en god form-, färg-, och materialverkan”, skriver stadsbyggnadskontoret bland annat i sitt beslut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android