Foto: Claudio Britos

Lampskärmar ger hemkänsla på berget

Många trodde att lampskärmarna och skyltarna på Albyberget inte skulle få vara kvar. Men ett år senare har bara en skruvats ner – av fastighetsförvaltaren.

  • Publicerad 07:00, 25 okt 2019

För ett år sedan dök de upp på Albyberget: Skyltar med snälla meddelanden och lampskärmar i glada mönster, strösslade som små glädjepiller innanför Tingsvägens kurva.

Det är Mikael Richter och Karen Froede i konstgruppen Svensk samtidskonst som ligger bakom, i samarbete med Boverket, Mitt Alby, som senare köptes upp av Hembla, Botkyrka kommun och medborgarna på Albyberget.

– Under medborgardialogerna var det många som sa att "det kommer inte sitta kvar, folk kommer ta ner det", men det har det, säger Mikael Richter.

– Det verkar som om medborgarna tycker om sin konst för när en lampa går sönder så får vi reda på det på en gång. Medborgarna är måna om sin konst, säger Karin Froede.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Den enda skylt som tagits ner är den skylt som Karin Froede själv kämpade för att få upp.

– Det var en skylt som det står "Nu jävlar" på. Jag vill ha något som nöp lite, som var tvetydigt och signalerade kämparanda, som man hajar till när man ser. Men den monterade fastighetsförvaltaren ner, den nyptes för mycket, säger hon.

Planen med konsten var att göra berget till ett vardagsrum för de som bor omkring.

– Så då kom vi med idéen med lampskärmar. De ser ut som de lampor man har hemma, för vår tanke var att man är aldrig tryggare än hemma i sin läsfåtölj under sin favoritlampa, säger Mikael Richter.

NEDMONTERAD. Skylten där det stod "Nu jävlar" fick Karin Froede stå för själv, så på den står bara hennes namn. Den skruvades dock ner av fastighetsförvaltaren och har nu fått en ny plats utanför Botkyrka. Foto: Karin Froede

NY. Istället för "Nu jävlar" sattes den lite snällare skylten "Kramnäralängtar" upp på Albyberget. Den har fått vara kvar. Foto: Claudio Britos

Tillsammans med de som bor i området bestämdes sedan mönstret på lampskärmarna och andra idéer tog form om hur platsen kunde bli tryggare och trevligare. Bland annat hängdes det ledcirklar i träden i en mörk skogsdunge.

– Om man han punktbelysning så blir det ljust just där, men många som vi pratade med sa att när man är i ljuskäglan uppfattades det som är utanför som mer mörkt och hotfullt. Så vi hade istället ett ljus som sprider sig utanför den direkta lampan, säger Mikael Richter.

Han tror att konsten kan göra mycket för tryggheten i området.

– Är det stökigt någonstans så kan man skicka fler poliser eller två konstnärer, så får man se vad som går bäst.

FÄRGKLICK. Det finns 13 stycken lampskärmar runt om på Albyberget. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos