SOCIALTJÄNST. Nyanlända får pengar i form av lån istället för bidrag hädanefter. Foto: Mostphotos

Lån istället för bidrag till nyanlända

Moderaterna låter nyanlända söka lån istället för bidrag, i syfte att förstärka arbetslinjen. Ökad skuldsättning är dåligt för integrationen, enligt Vänsterpartiet.

  • Publicerad 08:56, 5 apr 2018

Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott. När den tar slut för nyanlända kan de få etableringsersättning från Försäkringskassan. Etableringsersättningen betalas ut först i slutet av månaden och därför uppstår ett glapp i de nyanländas ekonomi, om de saknar egen inkomst.

Tidigare har de nyanlända kunnat söka bidrag hos kommunen för denna mellanperiod. Sedan i tisdags får de istället söka lån.

En individuell prövning görs och för de som beviljas lån tar man fram en avbetalningsplan.

Under 2017 betalade kommunen ut omkring 580 000 kronor i glappersättning, enligt Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Nyanlända ska mötas av verktyg för att bli självförsörjande, inte av bidrag utan krav på motprestation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringen är ett sätt att förstärka arbetslinjen "redan från dag ett", enligt Josefin Malmqvist:

– Det ska alltid löna sig att arbeta, även för nyanlända, säger hon.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) är kritisk till förändringen.

– Vi tror att ökad skuldsättning är ett riktigt dåligt sätt att integrera människor i samhället på, oavsett var man är född och hur länge man har varit i landet, kommenterar han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nya SL-appen visar var försenade tåget är

Nyheter Pushnotiser ska guida resenärer En ny reseapp ska göra det enklare att hålla koll på föreseningar och inställda avgångar. Blir tåget försenat skickas pushnotiser ut direkt.måndag 14/1 14:52

Jumbon SIK satsar på uppryckning 2019

Sport SIK:s bowlingdamer är ännu utan seger i elitserien Första halvan av säsongen blev resultatmässigt svag med nio raka förluster. Men SIK:s bowlingdamer har långt ifrån gett upp – och siktar på att till slut klara elitseriekontraktet.måndag 14/1 12:10