SOCIALTJÄNST. Nyanlända får pengar i form av lån istället för bidrag hädanefter. Foto: Mostphotos

Lån istället för bidrag till nyanlända

Moderaterna låter nyanlända söka lån istället för bidrag, i syfte att förstärka arbetslinjen. Ökad skuldsättning är dåligt för integrationen, enligt Vänsterpartiet.

  • Publicerad 08:56, 5 apr 2018

Migrationsverket betalar ut dagersättning i förskott. När den tar slut för nyanlända kan de få etableringsersättning från Försäkringskassan. Etableringsersättningen betalas ut först i slutet av månaden och därför uppstår ett glapp i de nyanländas ekonomi, om de saknar egen inkomst.

Tidigare har de nyanlända kunnat söka bidrag hos kommunen för denna mellanperiod. Sedan i tisdags får de istället söka lån.

En individuell prövning görs och för de som beviljas lån tar man fram en avbetalningsplan.

Under 2017 betalade kommunen ut omkring 580 000 kronor i glappersättning, enligt Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Nyanlända ska mötas av verktyg för att bli självförsörjande, inte av bidrag utan krav på motprestation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringen är ett sätt att förstärka arbetslinjen "redan från dag ett", enligt Josefin Malmqvist:

– Det ska alltid löna sig att arbeta, även för nyanlända, säger hon.

Oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) är kritisk till förändringen.

– Vi tror att ökad skuldsättning är ett riktigt dåligt sätt att integrera människor i samhället på, oavsett var man är född och hur länge man har varit i landet, kommenterar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Pendeltågsstation kan öppna i veckan

Nyheter Alternativa resvägar rekommenderas ändå Stockholm city kan öppna för pendeltågstrafik under slutet av veckan. Det meddelar SL på sin hemsida på måndagsmorgonen.måndag 23/7 8:37

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27