På plats. Johan Mjällby, till höger, tillsammans med sportchef Stefan Elfver. Klimatet på Kristinebergs IP är ruffigt. Foto: Simon Brännström/Malin Sydne, Europsport

Landslagshjälten tar över fotbollsklubb på Kungsholmen

Gamle landslagshjälten Johan "Kärnkraftverket" Mjällby har blivit tränare – på Kungsholmen. Det är pigga uppstickaren FC Stockholm som värvat 47-åringen för att ta laget högre upp i divisionerna. Vi tog ett snabbt snack med Johan Mjällby om att hitta tillbaka till fotbollskärleken, och att få sparken från Gefle IF.

  • Publicerad 11:02, 29 jan 2019

FC Stockholm alltså. Hur blev det så här?

– Jag hade inga funderingar på att jobba i Sverige. Men jag bor i Stockholm, har nära till Kristinebergs IP där de tränar, och det är inte heltid, så jag kan jobba med annat på sidan om. Det är ett sätt att få tillbaka min kärlek för fotboll.

När tappade du den?

– När jag kom tillbaka till Sverige från Skottland. Jag kom från en högpresterande miljö och jag älskar inte sättet att arbeta här, så nu är det tillbaka till grunderna för mig. Nu jobbar jag med folk som har andra jobb än fotbollen, vi tränar sena kvällar på halvplan – det kräver sin man. Men det är en härlig grupp och det är spännande.

FC Stockholm har varit tydliga med att de siktar högt: allsvenskan, Champions league. Vad tror du om det?

– Det är fantastiskt med ambitioner! Det är fortfarande för tidigt för oss i säsongen att sätta målbilden. Vi har nyss gått från division 3 till 2, vilket är ett stort steg uppåt redan där. Det är mycket som måste förbättras så jag får återkomma om målet. Men gruppen har driv så vi hoppas på en bra säsong.

Förra året fick du gå som tränare för Gefle IF, vad säger du om det?

– Ja, vi hade lite annorlunda syn på saken jag och styrelsen.

Men du fick foten?

– Ja, men jag gråter inte för det. Jag ville tillbaka till Stockholm, där jag hör hemma. Styrelsen tyckte inte poängskörden var tillräcklig, jag tyckte att den var rimlig utefter förutsättningarna. Vi såg olika på saken och då var det lika bra att jag gick. Men de åkte ur Superettan efter att jag försvunnit, så jag antar att jag hade rätt.

Nu på lördag den 2 februari kör FC Stockholm årets första träningsmatchen, klockan 12 på Stadshagens IP. De möter FC Åland, finska division 3.

Succélaget klara för division 2