Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering. Foto: Mostphotos & Landstinget

Landstingspolitikern: Bussar ska lösa kaoset – inte linbana

Liberalerna vill dra en linbana mellan Ekerö och Brommaplan för att lösa trafikkaoset. Men idén sågas av landstingets trafikpolitiker.

  • Publicerad 10:01, 20 sep 2016

Det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion.

– Ingen i landstinget är nog mer engagerad i att vi ska få linbanor i kollektivtrafiksystemet i Stockholms län än jag, men det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion, alltså där man inte kan lösa problemet på annat sätt, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering.

Företrädare för Liberalerna på Ekerö och i Bromma vill utreda möjligheterna för en linbana – mellan Ekerö och Brommaplan, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat.

– I det trafikläge vi har måste vi börja titta på alternativa lösningar för att kunna hantera trafiksituationen, sade Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna på Ekerö, häromdagen.

Men kapacitetsproblemet mellan Ekerö och Brommaplan kan lösas bättre på andra sätt än linbana, menar Karl Henriksson.

– Ja, med snabbare och längre bussar och tätare busstrafik. Om man vill dra en linbana över berg eller vatten där det inte finns några broar är det en fantastisk lösning, där fyller de en funktion.

– Det här är dessutom ett område där man inte kan göra vilka ingrepp som helst, linbanor förbi Drottningholm skulle kanske inte vara det bästa för världsarvet.

I Göteborg planeras just nu för flera linbanor för att binda ihop staden över Göta älv. Enligt en studie gjord av stadens trafikkontor skulle en sträcka på 2,9 kilometer innebära en investering på en miljard kronor. Avståndet mellan Ekerövägen och Brommaplan är tio kilometer.

Halkan ställer till det för Mälaröbussarna

Nyheter Flera stationer utan trafik på Färingsö Vintervädret ställer till det för Mälaröbussarna. Under torsdagsmorgonen har flera stationer inte trafikerats på grund av halka.torsdag 27/2 9:23

Operasångerska i Drottningholm får pris

Nyheter Tar emot utmärkelsen med solokonsert på slottsteatern I somras sjöng hon i Händels Ariodante på Drottningholms slottsteater. Nu har operasångerskan Ann Hallenberg vunnit pris för rollen.onsdag 26/2 16:31

Man häktad för misshandel i Skå

Nyheter Ska ha skett i bostaden En man som greps misstänkt för misshandel på natten till lördagen har nu häktats.onsdag 26/2 9:29