Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering. Foto: Mostphotos & Landstinget

Landstingspolitikern: Bussar ska lösa kaoset – inte linbana

Liberalerna vill dra en linbana mellan Ekerö och Brommaplan för att lösa trafikkaoset. Men idén sågas av landstingets trafikpolitiker.

  • Publicerad 10:01, 20 sep 2016

Det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion.

– Ingen i landstinget är nog mer engagerad i att vi ska få linbanor i kollektivtrafiksystemet i Stockholms län än jag, men det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion, alltså där man inte kan lösa problemet på annat sätt, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering.

Företrädare för Liberalerna på Ekerö och i Bromma vill utreda möjligheterna för en linbana – mellan Ekerö och Brommaplan, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat.

– I det trafikläge vi har måste vi börja titta på alternativa lösningar för att kunna hantera trafiksituationen, sade Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna på Ekerö, häromdagen.

Men kapacitetsproblemet mellan Ekerö och Brommaplan kan lösas bättre på andra sätt än linbana, menar Karl Henriksson.

– Ja, med snabbare och längre bussar och tätare busstrafik. Om man vill dra en linbana över berg eller vatten där det inte finns några broar är det en fantastisk lösning, där fyller de en funktion.

– Det här är dessutom ett område där man inte kan göra vilka ingrepp som helst, linbanor förbi Drottningholm skulle kanske inte vara det bästa för världsarvet.

I Göteborg planeras just nu för flera linbanor för att binda ihop staden över Göta älv. Enligt en studie gjord av stadens trafikkontor skulle en sträcka på 2,9 kilometer innebära en investering på en miljard kronor. Avståndet mellan Ekerövägen och Brommaplan är tio kilometer.

Butik brann i Kungsberga i helgen

Nyheter Polisen: Oklart vad som orsakat branden En brand utbröt i Coop-affären i Kungsberga i lördags morse. Det är enligt polisen fortfarande oklart vad som orsakat branden.måndag 6/4 11:04

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt