Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering. Foto: Mostphotos & Landstinget

Landstingspolitikern: Bussar ska lösa kaoset – inte linbana

Liberalerna vill dra en linbana mellan Ekerö och Brommaplan för att lösa trafikkaoset. Men idén sågas av landstingets trafikpolitiker.

  • Publicerad 10:01, 20 sep 2016

Det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion.

– Ingen i landstinget är nog mer engagerad i att vi ska få linbanor i kollektivtrafiksystemet i Stockholms län än jag, men det gäller att bygga dem på ställen där de fyller en funktion, alltså där man inte kan lösa problemet på annat sätt, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i trafiknämndens beredning för trafikplanering.

Företrädare för Liberalerna på Ekerö och i Bromma vill utreda möjligheterna för en linbana – mellan Ekerö och Brommaplan, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat.

– I det trafikläge vi har måste vi börja titta på alternativa lösningar för att kunna hantera trafiksituationen, sade Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna på Ekerö, häromdagen.

Men kapacitetsproblemet mellan Ekerö och Brommaplan kan lösas bättre på andra sätt än linbana, menar Karl Henriksson.

– Ja, med snabbare och längre bussar och tätare busstrafik. Om man vill dra en linbana över berg eller vatten där det inte finns några broar är det en fantastisk lösning, där fyller de en funktion.

– Det här är dessutom ett område där man inte kan göra vilka ingrepp som helst, linbanor förbi Drottningholm skulle kanske inte vara det bästa för världsarvet.

I Göteborg planeras just nu för flera linbanor för att binda ihop staden över Göta älv. Enligt en studie gjord av stadens trafikkontor skulle en sträcka på 2,9 kilometer innebära en investering på en miljard kronor. Avståndet mellan Ekerövägen och Brommaplan är tio kilometer.

Ökat tryck på Västerorts kvinnojourer

Nyheter "Fler som ringer och behöver hjälp" När många tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset, ökar utsattheten för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Något som märks på kvinnojourerna i Västerort.tisdag 31/3 11:57

Nu görs handsprit istället för parfym i Ekerö centrum

Nyheter "Inte en så stor omställning" När efterfrågan på handsprit ökar ställer parfymfabriken om för att möta behovet. De beräknar att en miljon förpackningar av handsprit kan komma att pumpas ut från Ekerö centrum under april.tisdag 31/3 11:25

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt