Väntar längst. Rekordlånga väntetider för cellprov i Uppsala län. Foto: Mostphotos

Länet långsammast med cancerbesked

Cellprovssvaren dröjer. Den rekommenderade tiden är 28 dagar, i Uppsala län får kvinnor vänta upp till ett halvår, rapporterar Ekot.

  • Publicerad 09:45, 27 maj 2019

Ett cellprov görs för att hitta tidiga tecken på cellförändringar som kan led till livmoderhalscancer. Ett försenat provsvar kan i värsta fall leda till en förvärrad diagnos.

Enligt Birgitta Segeblad, Mödravårdsöverläkare i region Uppsala beror den långa väntetiden i länet delvis på avsaknad av personal.

– Det är brist på cytodiagnostiker i hela landet, som är personer som är utbildade på att titta på cellprovet.

Enligt henne har det varit många pensionsavgångar där regionen har varit drabbad. Hon menar att det nyanställt under året men att det inte har gått att möta trycket av provsvar.

Fler livmoderhalscancerfall

De senaste åren har antalet fall av livmoderhalscancer ökat vilket enligt Ekots granskning kan sammankopplas med förlängd väntetid, men Birgitta Segeblad menar att en person som regelbundet gör cellprov inte behöver oroa sig.

– Det tar lång tid från att det är lätta cellförändringar till att det faktiskt ska bli cancer. Det är bara fem till tio procent som har en förändring överhuvudtaget, så för de flesta innebär cellprovningen inget annat en än jobbig väntan, vilket naturligtvis är oroande.

Hoppas på ny metod

Med ett införande av en ny metod hoppas Birgitta Segeblad nu på att det ska gå att korta väntetiderna. Metoden går ut på att istället för att titta på alla cellprov i mikroskop så kommer man att undersöka för HPV-virus. Metoden är snabbare och kräver inte lika mycket resurser och används redan i alla regioner.

Även om metoden införs menar Birgitta Segeblad att det kan ta tid att lösa problemet då även andra regioner som använder sig av den har långa väntetider.

– Vi håller på att se över det här och hur vi bäst ska få till det, men det är många bitar som ska falla på plats.

Cellprovtagning

Kvinnor mellan 23 till 50 år får kallelse var tredje år.

Kvinnor mellan 50 till 60 år får kallelse var femte år.

Det är viktigt med cellprovskontroller även om du är vaccinerad mot livmoderhalscancer.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt