Nöd. Det tar i snitt 16,2 minuter för ambulansen att komma till Upplands-Bro. Foto: Mostphotos

Lång tid för ambulans att nå fram – ”Nästan alla dör”

Det tar i snitt 16,2 minuter för ambulansen att komma fram till Upplands-Bro. Någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp är med stor sannolikhet död redan inom tio minuter.

  • Publicerad 10:00, 9 sep 2017

– Om man inte hinner göra någonting minskar chansen att överleva med tio procent för varje minut. Därför är det jätteviktigt att någon gör någonting. Man kan inte göra fel i ett sådant här läge, säger Anna Aderlund, pressansvarig för Hjärt- lungfonden.

Som privatperson kan man lära sig hjärt- och lungräddning och registrera sig som sms-livräddare. Då får man ett sms när ett hjärtstopp inträffar i närheten, och kan springa till platsen. Föreningar och arbetsplatser kan införskaffa hjärtstartare.

Tidigare hade landstingen ett mål om att nå fram med ambulanserna inom åtta minuter.

– Nu är det ingen som kommer under tio minuter. Det är vår uppmaning till landstinget, att ta tillbaka de målen. I väntan på ambulans kan poliser och räddningstjänst skickas ut för att påbörja hjärt-lungräddning, men det är inte alla landsting som utnyttjar den möjligheten, säger Anna Aderlund.

Upplands-Bros 16,2 minuter är längre än rikssnittet som ligger på 13 minuter. Snittet för Stockholms län är 12,4 minuter.

– Det geografiska spelar en viktig roll i problemställningen, säger Anna Aderlund.

En tredjedel av de 10 000 i Sverige som drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år är i yrkesför ålder. Det handlar om unga personer och småbarnsföräldrar.

– Det är ganska alarmerande och man vet inte varför. Det är en stor utmaning för forskningen att ta reda på vad det är som gör att människor drabbas, och vad man kan göra för att förhindra det, säger Anna Aderlund.

Endast 600 av de 10 000 som drabbas överlever.

– Nästan alla dör. Det är en otroligt angelägen fråga att komma till rätta med, säger Anna Aderlund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet