Trivs. Maher, med ryggen mot kameran, har varit i Fas 3 hos Hela Människan i snart två år. Hon oroar sig för vad som ska hända när hon skrivs ut. Foto: Sara Ringström

Lång väntan när Fas 3 stoppas: "Många sitter bara hemma nu"

Fas 3, åtgärden där långtidsarbetslösa placerats, avvecklas i snabb takt. På Hela Människan och Verdandi oroar sig deltagare och personal för att arbetslösa nu blir helt utan stöd i omställningen. – Många sitter bara hemma om dagarna, säger Leila Sözen, på Verdandi.

  • Publicerad 13:53, 13 apr 2017

Sedan februari förra året har Arbetsförmedlingen slutat skicka arbetslösa hit genom sysselsättningsåtgärden Fas 3, som läggs ner helt till 2018. Hela Människan i Tumba har tidigare haft 50, 60 personer inne samtidigt genom Fas 3. I dag är en kvar.

– Folk ringer oss och frågar om de kan få komma tillbaka, de sitter bara hemma ensamma om dagarna nu, säger Lauretta Gförer, personal­ansvarig.

Kritiserad åtgärd

Fas 3, som infördes av Alliansregeringen, har mött kritik. En del företag satte i system att utnyttja åtgärden – de fick ersättning för att ta in arbetslösa som utförde ­arbetsuppgifter åt dem. Ett annat problem var att alla – oavsett tidigare erfarenhet – tvingades till åtgärden efter 450 dagars arbetslöshet.

– Jag har full förståelse för att man vill få bort de oseriösa företagen, men många av oss har haft en väldigt bra verksamhet. Innan avvecklingen gick nästan hälften vidare till jobb eller utbildning, säger Mats Wåhleman.

Fas 3-deltagarna har haft arbetsuppgifter i kaféet, cykelverkstaden, vaktmästeriet och i second hand-butiken. Mats Wåhleman, verksamhetschef, är kritisk till att avvecklingen går i så högt tempo. Varken deltagare, organisationer och Arbetsförmedlingen har hunnit ställa om.

– Ta det lite lugnt, låt dem vara kvar om de vill. Nu måste de hanteras av Arbetsförmedlingen för att få hjälp, vilket kraftigt ökat belastningen för handläggarna, säger Mats Wåhleman.

Tanken är att Fas 3 ska ersättas av annan arbetsträning, yrkesinriktade kurser på folkhögskolor, praktik eller plats på komvux. Men både här och på Verdandi i Fittja vittnar man om att övergången inte verkar fungera. Det tar lång tid.

– Vi har flera deltagare som bara sitter hemma och väntar på att få en handlingsplan från Arbetsförmedlingen. De har väntat i flera månader. De mår jättedåligt nu, säger Leila Sözen, verksamhetschef, som har kvar fyra av 19 deltagare.

Vill vara kvar

Naher har varit i Fas 3 på Hela Människan i två år. Hon jobbtränar i second hand-butiken.

– Jag trivs. Här träffar jag människor, jag har lärt mig bättre svenska och hur arbete i butik går till. Om jag är hemma sitter jag och tänker på min familj i Bangladesh, jag blir orolig och och mår inte bra. Jag är orolig för vad som händer när det här tar slut, säger hon.

Naher hoppas på att få praktik med hjälp av sin handläggare när Fas 3 tar slut. Även om hon också ­söker jobb. Det var sex år sedan hon senast fick komma på en anställningsintervju.

Efter 15 år i Sverige börjar hon tappa tron på att hon kommer få ett vanligt jobb.

– ”Tack för din ansökan, tjänsten är redan tillsatt”, det får jag alltid som svar. Jag tror inte att alla de där jobben finns, säger Naher.

Bekymrad. Leila Sözen på Verdandi Fittja. Foto: Sara Ringström

Foto: Sara Ringström

Arbetsförmedlingen: ”Vi ska jobba mer aktivt”

Yrkesutbildning, SFI eller arbetsträning. Det ska de som skrivs ut från Fas 3 erbjudas istället. – Vi ska utvärdera varje individ och vad den behöver för att komma närmare ett jobb, säger Luis Gomez, chef på Arbetsförmedlingen Botkyrka-Salem.

Förra året var 400 personer i Botkyrka i Fas 3. Nu är bara 50 kvar.

– Vi skriver inte in några helt nya personer till Fas 3 längre, de som redan är inne kan ibland få förlängning, det beror på deras situation, ­säger Luis Gomez.

Han menar att Fas 3 främst har varit en social ­åtgärd som inte alltid fått personer att komma närmare arbetsmarknaden.

– Vi ska bli bättre på att kartlägga varje person, utvärdera vad den behöver för att kunna ta ett jobb, istället för att automatiskt bara erbjuda dem Fas 3 efter att de varit arbetslösa och varit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 dagar, säger han.

Men omställningen innebär en högre arbetsbelastning på de arbetsförmedlare för den gruppen, medger Luis Gomez.

Har ni blivit fler till följd av det?

– Nej. Men vi ska se till att fördela resurserna där de ­behövs. Och vi har fått mer resurser för att sätta människor i andra åtgärder, säger Luis Gomez.

Yrkesutbildning på folkhögskola, SFI, arbetsträning eller studiemotiverade kurser är exempel på vad arbetslösa nu ska erbjudas istället.

Ideella organisationer vittnar om att många bara sitter hemma och väntar på att få en ny insats.

– Det är inte bra om det är så. Jag kan inte säga något om enskilda personer, och det är svårt att säga varför det kan ha tagit sån tid för vissa. När man avslutar en åtgärd ska man få en planering framåt, säger Luis Gomez.

Kritiserad åtgärd

Fas 3 infördes av Alliansregeringen. Efter att en person varit arbetslös och i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 dagar var det Fas 3 Arbetsförmedlingen kunde erbjuda.

Företag fick ersättning av Arbetsförmedlingen för att ta emot deltagare, deltagare fick aktivitetsstöd.

En del företag satte i system att tjäna pengar på att ta emot arbetslösa i Fas 3, medan de kände sig fast i en åtgärd som inte tog dem närmare jobb.

Fas 3 ska vara helt nedlagt 2018.

400 personer i Botkyrka var inskrivna i Fas 3 förra året. Nu är 50 kvar i åtgärden.

De som lämnar Fas 3 ska erbjudas yrkesutbildning, komvuxkurser, studiemotiverande kurser, förlängd SFI eller arbetsträning inom jobb- och utvecklingsgarantin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.