Kö. För att få en plats för din båt i Bromma får du i snitt köa mellan åtta och tio år. Här i Smedslätten står just nu 75 personer i kö. Foto: Mikael Andersson

Lång väntan på båtplatser i Bromma

Den som vill ha en kommunal båtplats i Bromma kan få vänta uppåt tio år. Men det finns också bryggor i stan där kötiden är betydligt kortare.

  • Publicerad 11:26, 15 apr 2019

Båtsäsongen drar snart igång. Och Stockholms stad har i dagarna börjat dela ut de kommunala båtplatser som blivit lediga i år.

Enligt staden är intresset just nu rekordstort.

– Det är alltid den här tiden på året som folk vaknar. Men vi ser en stadig ökning av antalet köande för varje år, säger Petra Sundström, handläggare på Stockholms stads idrottsförvaltning.

I dagsläget står 2490 personer i kö till stadens cirka 450 båtplatser.

Längst är kön till Hammarby sjöstads 208 platser, där väntetiden beräknas till över 15 år i dagsläget.

Även i Bromma är kötiden lång, upp till tio år.

– Det är enskilda köer för varje båthamn och de flesta ställer sig i alla köer samtidigt för att få en plats. Kötiden i Bromma brukar ligga på mellan åtta och tio år och det ökar lite hela tiden, säger Petra.

Och tyvärr är det inte särskilt hög ruljans på platserna.

– Har man köpt en villa i Bromma och fått en kommunal båtplats så flyttar man förmodligen inte därifrån på några år och då är ju båtplatsen upptagen ett tag, säger hon och tillägger:

– Vi får flera samtal från människor som undrar om inte någon är på väg att flytta eller om man kan komma runt kösystemet på något vis. Det kan man inte. Vi kör strikt på kötid. Det är bara den som ligger överst på listan som jag erbjuder en båtplats.

För att ställa sig i kön till en båtplats i Bromma går man in på stadens kösajt och väljer vilka hamnar man vill köa till. Sedan gäller det att hålla koll på fakturorna.

– Kötiden startar från den dagen du betalar fakturan. Betalar man i tid varje år så behåller man sin köplats men missar man en faktura så kastas man ur kösystemet och hamnar sist igen, berättar Petra.

Här går det snabbast

Störst chans att få plats inom en snar framtid finns vid Kungsbro Strand och Bergsunds strand, där kötiden beräknas till cirka fem år.

– Det är fortfarande så att det är Bergsunds strand och Kungsbro Strand som går snabbast. Där är ruljansen på boende störst, säger Petra Sundström.

Enligt Petra Sundström var det år 2014 som intresset för kommunala båtplatser i Stockholm tog fart.

– Vi vet inte varför, men intresset blev helt plötsligt väldigt stort då. Och sedan dess har det varit många som ställt sig i kön. Nu växer den med cirka 200 personer årligen, säger hon.

Hon säger att det i nuläget inte heller finns några möjligheter att utöka antalet kommunala båtplatser i Stockholm.

I stället hänvisas de som letar plats till de privata båtklubbarna.

– Vi vill främja båtklubbarna och föreningslivet i första hand. Vid de kommunala bryggorna får du en plats vid vattnet och inte så mycket mer, säger Petra Sundström.

Så många står i kö till stadens bryggor

Bergsunds strand 586 köande, 71 platser

Grönvik (Bromma) 85 köande, 34 platser + 4 roddbåtsplatser

Hammarby sjöstad 884 köande, 208 platser

Kungsbro Strand 440 köande, 50 platser

Källvik (Bromma) 23 köande, 7 platser

Ropsten 181 köande, 21 platser

Smedslätten (Bromma) 75 köande, 15 platser

Sundsta brygga (Hammarbyslussen) 113 köande, 15 platser

Äppelviken (Bromma) 103 köande, 25 platser

På den här listan visas endast kommunala båtplatser.

Visa merVisa mindre