DÖMDA. En grupp män som misshandlade en person i Tensta i somras blir nu dömda. Flera får långa fängelsestraff. Foto: Mostphotos

Långa fängelsestraff för grov misshandel

Den 25 juli blev en person misshandlad i Tensta. Trots att det fanns många människor på platsen vid händelsen ville ingen prata med polisen eller medverka i utredningen - av rädsla för repressalier.

  • Publicerad 07:00, 10 okt 2019

Den 25 juli blev en 30-årig man misshandlad av en grupp med män i tjugoårsålden, i Nydalsparken i Tensta. Den misshandlade mannen – målsägaren – hade råkat i tjafs med männen vid Tensta torg och sedan försökt fly från platsen.

Han sprang ner till en föreningslokal i närheten, där han trodde att han skulle kunna få hjälp. Så här står det i ett av förhören, från förundersökningsprotokollet:

"samma kille som sa "jag ska döda dig" sa till alla där att "ingen ska ringa ambulans". De skrek det mot barnen och kvinnor och det fanns även 4-5 män där."

Ett vittne gick ändå en bit åt sidan och ringde ambulans. Ett annat vittne försökte samtidigt stoppa misshandeln men misslyckades. Enligt vittnesuppgifter slutade misshandeln först när någon skrek att "det räcker, han är borta", och gärningsmännen sprang sin väg.

Rädda för represalier

När polisen kom till platsen ville vittnena inte medverka i utredningen.

"Samtliga personer som befann sig på platsen säger att de precis kommit och inte sett
någonting", står det i polisens PM.

Ett vittne sade "Jag tittade inte så rakt på dem eftersom jag kände mig osäker i situationen".

En person från föreningen sade också att "han tror att föreningen kommer att få besök av (gärningsmännen) för att de gått emellan och att de ska ha pratat med polisen".

Dömda ändå

Gärningsmännen kunde ändå identifieras, via övervakningskameror och tack vare att en person filmade från sin lägenhet. Åtta personer har nu åtalats; förutom för grov misshandel även för narkotikabrott.

En av de åtalade frias och de övriga döms till allt från dagsböter till långa fängelsestraff. Den som får strängast straff är en 20-åring som döms till fängelse i två år och tre månader.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom ett flertal personer har utfört misshandeln, målsäganden i vart fall delvis legat ned under misshandeln samt då ett flertal olika tillhyggen använts vid misshandeln", står det i domen från Solna tingsrätt.

MISSHANDEL. Trettioåringen blev misshandlad med en trasig stol och ett moppskaft av metall, bland annat. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Stockholm Direkt