Brist. Båtplatserna vid Gustavs udde är för få sett till kommuninvånarnas efterfrågan, anser Vallentunasjöns Fiskevårdsområdesförening. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Långa köer för att få en båtplats i Vallentuna

Åhoy! Sommaren närmar sig och nu sjösätts Vallentunas båtar. Men det är många i kommunen som inte har fått en båtplats ännu.

  • Publicerad 17:06, 8 maj 2019

Nu är båtsäsongen här och vid Gustavs udde i Bällsta tillhandahåller kommunen 44 båtplatser till de Vallentunabor som har båt.

Men behovet av båtplatser i Vallentuna är betydligt större.

I dagsläget står 91 personer i kö och den genomsnittliga väntetiden för att få en plats är cirka 4-5 år. I år blev bara fyra båtplatser lediga.

En av dem som har båtplats vid Gustavs udde är Vallentunasjöns fiskevårdsområdesförening. Föreningen pratar ofta med Vallentunabor, och märker att det finns en frustration över att det är så lång väntan på att få båtplats.

– Det är positivt att sjön ses som en tillgång, men då måste folk kunna använda den. Det är ju ingen ny situation att det är en stor efterfrågan på båtplatser. Jag har full förståelse för att folk är irriterade för att det är långa köer, säger Per Stribeck som är ordförande i föreningen.

Per Stribeck tycker att kommunen bör utöka antalet platser – antingen genom att förlänga bryggan eller genom att anlägga båtplatser någon annanstans.

Badplatsen prioriteras

Lars Carlsson (C) är ordförande i fritidsnämnden i Vallentuna kommun, och berättar att de har avsatt en miljon kronor för att utveckla badplatsen vid Gustavs udde i år. Det är den del av projektet med att utveckla Gustavs udde, men där finns inga planer på nya båtplatser med.

– Vi ser till helheten i Gustavs udde. Jag ser badplatsen som ett första steg. I vilken utsträckning köläget är ett problem är något jag får fördjupa mig i och kolla vad vi kan göra. Det är en fråga som måste in i budgetprocessen och där måste det komma upp tydliga önskemål från båtägare, säger Lars Carlsson (C).

Förra sommaren asfalterade kommunen en ny båtramp. Den är tänkt att underlätta för de som inte har en båtplats, som nu lättare kan åka och lägga i båten i sjön över dagen.

– Jag hoppas att vi kan satsa mer på Gustavs udde i framtiden, men i det här skedet är det badplatsen och den nya rampen som det finns pengar till, säger Lars Carlsson (C).

Flera båtägare i Vallentuna har valt att söka sig till andra kommuner för att lägga i sin båt. Och i grannkommunerna Täby och Danderyd ringlar sig köerna också långa.

– Vi har folk från hela Stockholmsområdet här, säger Mats Ohlson, hamnkapten på Viggbyholms båtklubb, där det också är stor brist på båtplatser.

Men det finns fördelar i Vallentuna, menar Per Stribeck i Vallentunasjöns fiskevårdsområdesförening.

– Det som är positivt är att Vallentuna kommun är frikostiga. Det är kostnadsfritt att stå i kö. Det är givmilt. Också att kommunen informerar om när det är gemensam uppdragning och iläggning av båtar. Den servicen är välfungerande, säger Per Stribeck.

Så länge får du köa i Norrort

VALLENTUNA

Småbåtshamnen vid Gustavs udde

Kötid: 91 personer står i kö. Kötiden varierar men brukar ligga på 4-5 år.

Båtplatser: 44

Årsavgift: 900 kronor, inklusive uppställningsplats invid båtplatsen för vinterförvaring.

Köavgift: Gratis

DANDERYD

Danderyds båtklubb

Kötid: 5 år.

Båtplatser: 180 stycken.

Avgift för medlemmar: Medlemsavgift 250 kronor per år. Båtplats i sjön runt 2 000 kronor per år och vinterplats 2 000-3 000 kronor per år.

Köavgift: 0 kronor.

Djursholms båtsällskap (ansvarar för en del platser i Framnäsviken, samt alla platser i Germaniaviken):

Kötid: Cirka 15 år.

Båtplatser: Runt 70.

Avgift för medlemmar: 180 kronor per år för medlemskap och 1500-2400 kronor per år beroende på plats.

Köavgift: 100 kronor plus medlemsavgift på 180 kronor.

Framnäsvikens storbåtsförening

Kötid: Minst tio år.

Båtplatser: 16.

Avgift för medlemmar: Mellan 5000 och 10 000 kronor per år. Medlemsavgift 250 kr per år.

Köavgift: 150 kr per år.

Samsövikens hamnförening

Kötid: Ungefär fem år.

Båtplatser: 100 platser.

Avgift för medlemmar: 2 000 kronor per år men priset kan öka då ombyggnad sker.

Köavgift: 200 kronor per år.

Stocksunds båtklubb

Kötid: Tre till fyra år, om man har en normalstor båt.

Båtplatser: 320 sommarplatser.

Avgift för medlemmar: 1500 kronor.

Köavgift: Man måste vara medlem för att stå i kön.

Västra Sveavikens hamnförening

Kötid: 4-8 år.

Båtplatser: 40 platser ungefär.

Avgift för medlemmar: Bryggavgift utsida: 500 kronor + 390 kr per meter. Bryggavgift insida: 1000 kronor + 390 kr per meter samt bojavgift: 1500 kronor

Köavgift: 200 kronor

TÄBY

Näsbyvikens båtsällskap

Kötid: ca 3 år

Båtplatser: 700 stycken

Avgift för medlemmar: 1300 kronor, för en standardbåt blir det 3500 kronor.

Köavgift: 500 konor per år.

Viggbyholms båtklubb

Kötid: Liten båt 1-2 år, större båt 4-5 år.

Båtplatser: Ungefär 1000 båtplatser.

Avgift för medlemmar: 600 kronor per år. Ny medlem betalar en inträdesavgift på 2000 kronor, sedan tillkommer 105 kronor per kvadratmeter på båten.

Köavgift: Man betalar medlemsavgiften och inträdesavgiften.

Fler klubbar i Norrort

Djursholms segelklubb

Båtplatser: 120 stycken

Avgift för medlemmar: Från 1000 till 4 000 kronor per år.

Köavgift: 100 inklusive medlemsavgift på 600 kronor.

Skogsviks båtklubb

Tranholmens båtklubb, TBK Brunnsbo

OBS! Här listar vi ett urval av båtklubbarna i Täby, Danderyd och Vallentuna. Där kötid inte är angiven har tidningen inte lyckats få tag i den informationen.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06