Nya Marievik. Så här är det tänkt att se ut på Liljeholmskajen. Foto: Arkitektbyrån Search

Länsstyrelsen stoppar skyskraporna i Marievik

Länsstyrelsen hotar att stoppa höghusen i Marievik - om de inte sänks med 40 meter. Flygtrafik och utsikten från Skogskyrkogården kan störas, skriver de i ett yttrande.

  • Publicerad 15:22, 24 feb 2016

800 bostäder och sju hus på upp till 38 våningar. Det är stadens spektakulära plan för det expanderade området Marievik vid Liljeholmskajen.

Men planen har stött på patrull. Först från stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle som menar att husen är tråkiga och saknar stadsmässiga kvaliteter. Nu kommer nästa käftsmäll för byggbolaget JM och stadsplanerarna.

Höghusen måste sänkas

Länsstyrelsen skriver i ett yttrande till Stockholms stad att det är omöjligt att bygga husen, om de ser ut som de gör nu.

Anledningen? De är för höga. Det högsta tornet är 38 våningar och 118 meter högt. Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att all bebyggelse över 79 meter kommer att stoppas. Högre byggnader kan störa Luftfartsverkets kommunikationer, "planområdet ligger inom skyddsområde för radaranläggning", skriver Länsstyrelsen.

Höghusen kommer också vara synliga från Skogskyrkogården, Gärdet och Observatorielunden. Det kan vara problematiskt, menar Länsstyrelsen, eftersom just Skogskyrkogården är ett världsarv.

Skuggar

En annan känslig punkt enligt Länsstyrelsen är att helikopterflygplatsen vid Södersjukhuset kan störas av byggnader som överstiger 104 meter.

Att Tantobadet kommer att skuggas vissa tider i augusti är också kritiskt, menar myndigheten. Det är många som badar där och allmänintresset att det inte ska vara skugga är därför väldigt stort, skriver Länsstyrelsen i sitt yttrande.

LÄS ÄVEN

Stadsbyggnadsexpert sågar nya spejsade planerna för Marievik

Här är nya höghusen som kan ta bort solen från Tantobadet

Dags att döma (eller hylla) ”skugg-skrapan” på Liljeholmskajen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.