Van. Freddy Örtendahl-Alm kör runt mycket på öarna och är van vid radioskuggorna. Foto: Lisa Halldén

Länstyrelsen om mobilnätet: ”Det finns vita fläckar”

Många telefonsamtal tystnar på raksträckan mellan Troxhammar och Skå. Likadant är det i Lindö tunnel och på andra håll i kommunen. – Det handlar mycket om det fysiska förutsättningarna för radiovågorna, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Stockholms länsstyrelse.

  • Publicerad 14:27, 20 okt 2017

För att radiosignalerna som går från en mast och tillbaka till din telefon ska fungera optimalt måste man ha fri sikt. Om så bara glänta i skogen eller en springa mellan löven.

Stockholms länsstyrelse har just avslutat en stor kartläggning av mobiltäckningen i Stockholms skärgård, men ännu finns det inga planer för liknande kartläggning i Ekerö kommun.

– I det här projektet fokuserar vi på saltvattenskärgården. Men Ekerö är en skärgårdskommun och vi har jobbat väldigt mycket med Ekerö kommun i andra sammanhang, säger Claes Palmgren som koordinerade kartläggningen.

Länsstyrelsen gick bland annat in och gav stöd för bredband när Telia släckte ner sitt kopparnät på norra Adelsö utan att erbjuda ett alternativ.  

– Vi har ögonen på Ekerö hela vägen. För fem år sedan var situationen väldigt eftersatt och det var knappt att mobilnäten fungerade. Så Ekerö har gjort en jätteresa. Men det kommer finnas vita fläckar ett tag till, säger han.

Några av de områden som har sämre mottagning än andra i kommunen är Jungfrusundsåsen och området mellan Rasta och Kärsödragsviken på Ekerö, Kaggeholm på Helgö och Sluts hage på Munsö, omkring Lovö prästvik, samt mellan Stenhamra och Sånga-säby och mellan Kumla by och Nibbla på Färingsö.

Att mottagningen är sämre där kan bero på att det finns störningar på vägen mellan dessa områden och mobilmasterna.

– För att radiosignalerna som går från en mast och tillbaka till din telefon ska fungera optimalt måste man ha fri sikt. Om så bara en glänta i skogen eller en springa mellan löven, säger han.

Vad gäller bredbandsutvecklingen i Ekerö är Claes Palmgren positiv.  

– Utbyggnaden gick över förväntan förra året. Ekerö och Värmdö var de två kommunerna som aktivt byggde och hade anslutit hushåll på landsbygden. Vi ser tecken på att det händer i andra kommuner också men här var man faktiskt först.  

Hur årets utbyggnad har gått publiceras i en rapport från Post-och telestyrelsen under våren 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Nyheter Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.fredag 25/5 16:00

KRÖNIKA: Är du schysstast i Mälarötrafiken?

Krönika Det har handlat mycket om cyklar på senaste tiden. Om mina egna bortcyklade klenoder för två veckor sedan (fortfarande borta! Alla tips uppskattas!) och om en cykelpendlares längtan efter en smidig...fredag 25/5 15:38

SD vill få ny lokal chans

Nyheter Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.fredag 25/5 15:29

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter