Lantbruk med egen handelsbod

Till Kromsta lantbod kommer stamgäster från Enköpingstrakterna. Men många åker även från Uppsala, Stockholm och långväga för att fika och handla lokalproducerat. Nytillskottet i kyldiskarna är grannens uppfyllda dröm – egna recept på korvar!

  • Publicerad 11:52, 23 jun 2019

Han har alltid haft som största dröm att göra egen korv. Så han har stått hemma och testat olika recept.

En artikel ur bilagan SOMMAR E18

Erica och Rickard Eriksson och Rickards föräldrar driver tillsammans Kromsta lantbruk utanför Grillby. De odlar spannmål, vall och åkerbönor och har köttdjur. Därtill finns den lilla djurparken med grisar, får, lamm och höns.

I nio år har de drivit Kromsta lantbod, som har öppet året om och med utbud efter säsong. Här säljs gårdens egna produkter tillsammans med andra lokalproducerade varor, så som grönsaker från deras grannars gård, bröd från Sussis Gårdsbageri och ost från Skogsbackens ost och Vallgarns ost med flera produkter.

Sedan några år har de sålt korvar med kött från gården, i samarbete med framför allt Almunge kött. De har utvecklat allt fler egna korvar tillsammans med att erbjuda kända varianter som chorizo och prinskorv.

De senaste i samarbete med grannen Per Lindqvist.

– Han har alltid haft som största dröm att göra egen korv. Så han har stått hemma och testat olika recept och sedan tagit de till oss och vi vidare till Almunge kött. De är riktigt goda, säger Erica.

I slutet av maj kom deras senaste tillskott i sortimentet: en ostkorv som är ett samarbete mellan Per Lindqvist, Kromsta, Vallgarns gårdsmejeri och Bromma chark.

Många barnfamiljer och mor-farföräldrar med barnbarn kommer till Kromsta som en helhetsupplevelse för att både handla i boden, fika i kaffestugan som under sommartid erbjuder hembakat, kaffe och dryck, och insupa lantmiljön.

– Barnen tycker att det är jättekul att visa djuren och prata om allt som rör djuren. De kan nästan prata på lite väl mycket, säger Erica med ett skratt men tillägger att det är fascinerade att höra hur mycket deras barn på fem och tio har snappat upp.

En liten lekstuga med leksaker är också en höjdpunkt för många barn.

– Trots att många har likadana leksaker är det någonting speciellt att leka här ute. Många vill inte åka hem efteråt, säger Erica.

Lantboden har öppet fredagar 15-18 och lördagar 10-15, med stängt under midsommarhelgen. Se även kromstalantbruk.se

BLÅLJUS: Hotellgäst fick bil sabbad, rattfyllo drog runt i Fjärdhundra och mindre brand i simhallsbygget

Nyheter Trots allt – löningshelg, studentfirande – blev det en relativt lugn helg i Enköping.måndag 1/6 10:26

”Det känns fantastiskt”

Nyheter Många har hört och sett honom spela. Men inte på det här viset. Nu solodebuterar Ulf Paulsson under artistnamnet AceGod. – Det här var något jag behövde göra, säger han.måndag 1/6 8:48