Gabriela Pichler är aktuell med ytterligare en film om hur det är att leva på landsbygden. Foto: Thron Ullberg/Pressbild

Lantisfilm har premiär i Hornstull

Med hjälp av två tonårstjejer och deras mobilkameror fångas fiktiva byn Lafors och människorna där upp precis som de är. På fredag har Gabriela Pichlers nya film premiär på Södermalm – och i Svenljunga.

  • Publicerad 19:00, 14 mar 2018

Efter succéfilmen Äta Sova Dö är regissören Gabriela Pichler aktuell med sin nya film Amatörer som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri. Filmen handlar om den fiktiva lilla kommunen Lafors. När den tyska lågpriskedjan Superbilly letar efter en ort att etablera sig på bestämmer sig kommunen för att göra en film som ska locka till sig kedjan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men kommunen har dåligt med pengar så uppdraget går till två niondeklassare. När filmen inte blir som kommunen tänkt bestäms det att ett proffs ändå ska tas in. Men tjejerna ger sig inte och fortsätter att filma – utifrån sina egna liv.

– Vi ville göra en rolig film om ämnen som handlar om vilka bilder som görs av vårt samhälle. När någon säger nej till en eller inte tycker att ens egna historier räknas sätter det igång något. Man vill göra motstånd och skrika högre. De här niondeklassarna sätter hårt mot hårt och börjar filma människor som inte finns, säger Gabriela Pichler.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På fredag är det premiär i Svenljunga, som mycket inspiration är tagen ifrån. Men röda mattan rullas ut även på Bio Rio i Hornstull där publiken får möjlighet att ta del av ett direktsänt samtal från Svenljunga där Gabriela Pichler är med och pratar om filmen och hur landsbygden porträtteras i media.

Tror du att stockholmarna kommer att kunna relatera till filmen?

– Jag hoppas att de tycker det är roligt att få historier berättade från andra hörn än sitt eget. Vi pratar mycket om hur integration ska ske i Sverige och hur man ska få folk att leva tillsammans, på landsbygden sker det rent praktiskt. Där har man sin gemensamma mataffär, går till samma bibliotek och har en kurdisk familj som tagit över det gamla kondiset. I storstäderna kämpar man på andra sätt och det kan bli mer segregerat, säger Gabriela Pichler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.