Adrienne Bönnelyche har skrivit boken tillsammans med Peter Olausson och Mattias Henrikson. Foto: Privat

Lär känna kungahuset med Djursholmsbon Adrienne

Journalisten och författaren Adrienne Bönnelyche från Djursholm är aktuell med en bok om svenska kungligheter. Målgruppen är bland annat turister med intresse för Sveriges, för omvärlden, ganska unika statsskick – monarki.

  • Publicerad 16:23, 3 jul 2019

Den tionde juni släpptes boken Kings and Queens of Sweden.

– Det är fler och fler som besöker Sverige. Många är intresserade av vårt kungahus. För många är monarki något exotiskt, säger Djursholmsbon Adrienne Bönnelycke, som är en av författarna bakom boken.

Boken innehåller en sammanfattning av Sveriges historia, korta biografier om historiska regenter och dagens kungafamilj och ett flertal bilder.

– Det är jättekul att den är på engelska. Den kommer även på svenska i augusti och senare på tyska. På så vis kan andra läsa om oss och vår kungafamilj. Den kan även fungera som en lärarbok, säger hon.

Adrienne Bönnelyche arbetar annars som reporter på Svensk Damtidning och har träffat alla i svenska kungafamiljen samt andra kungligheter privat. Senast var i april, på slottet i Amalienborg i Danmark. Detta i samband med en födelsedagsintervju med kungens kusin, danska prinsessan Benedikte.

Adrienne själv har många favoriter bland kungligheterna. Dels den teaterintresserade Gustav III, som grundade Svenska akademien. Men även vår nuvarande kung, kronprinsessan Victoria och prinsessan Leonore, dotter till prinsessan Madeleine, är favoriter.

– Kungen är väldigt plikttrogen. Kronprinsessan Victoria har en naturlig fallenhet som hon ärvt från sin mamma. Hon är väldigt mån om andra. Superbusiga Leonore har en stark personlighet och är aktiv, säger Adrienne Bönnelyche.

För den som vill träffa på kungligheter i sommar tipsar Adrienne Bönnelyche om Solliden på Öland, där kungahuset ofta håller hus på somrarna och där kronprinsessan Victorias födelsedag firas den 14 juli.

Foto: Mostphotos

Psst, visste du att i fyra år i rad föddes en prins eller prinsessa på Danderyds sjukhus:
2015: Prins Nicolas
2016: Prins Alexander
2017: Prins Gabriel
2018: Prinsessan Adrienne

Foto: Mostphotos

Adrienne Bönnelyche

Namn: Adrienne Bönnelyche

Ålder: 49 år

Bor: Djursholm

Gör: Reporter på Svensk Damtidning, Aller Media. Författare. Samhällsplanerare i grunden. Spelar tennis och golf.

Familj: Pojkvännen Fredrik Richter, 49, barnen Sophie Bönnelyche, 22, Carl Johan Bönnelyche, 20 och Mim Bönnelyche, 16.

Planer: Släpper ny bok till nästa år. Håll utkik!

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt