Sa upp sig. Vallentunaläraren som dömdes för sexköp av barn i april i år sa upp sig i somras. Nu tappar han även sin lärarlegitimation. Foto: Mostphotos

Lärare i Vallentuna köpte sex av minderårig

En medelålders man som jobbat som lärare i Vallentuna har dömts för att ha köpt sexuella handlingar av en 15-årig flicka. Nu vill Skolinspektionen återkalla hans lärarlegitimation.

  • Publicerad 12:04, 12 dec 2019

Det var sommaren 2016 som en man i 40-årsåldern, då anställd som lärare i Vallentuna kommun, ska ha bestämt träff med en 15-årig flicka via den digitala mötesplatsen Emocore.

Enligt domen ska mannen och flickan ha träffats minst två gånger för att ha sex i utbyte mot att flickan fick ersättning i form av cigaretter och sprit.

Det första mötet ska, enligt domen, ha skett i juni 2016. Det andra mötet ska ha skett cirka en månad senare, då mannen gav flickan alkohol i utbyte mot sex. Hon hade vi denna tidpunkt fyllt 16 år.

Av domen framgår att flickan hade problem i tillvaron under den här perioden, något som mannen kände till. Han ska också ha känt till hennes unga ålder, enligt domen.

I utredningen framgår det att mannen även chattat med andra kvinnor om att ha sex mot betalning.

Mannen själv nekar till anklagelserna.

Döms till samhällstjänst

Den 20 december 2018 dömdes mannen till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst och 20 000 kronor i böter för sexköp av barn. Mannen överklagade domen till Svea hovrätt, men hovrätten gick på tingsrättens spår och fastställde domen den 16 april i år.

Bland bevisen finns vittnesuppgifter från personer som träffade flickan efter mötet med mannen, samt förhör med målsägande. Även skriftlig bevisning i form av chattkonversationer.

Den 29 november i år meddelade också Skolinspektionen att de vill återkalla mannens lärarlegitimation, efter att ha tagit del av brottsutredningen.

Skolinspektionen skriver att de anser att mannen inte är lämplig att bedriva undervisning eftersom han "agerat på ett sätt som uppenbart strider mot skolans värdegrund" och att agerandet "visar en uppenbar brist på respekt för andra människors integritet och på bristande omdöme".

Skolinspektionen kan endast lämna ett yrkande, sedan är det upp till Lärarnas ansvarsnämnd (LAN) att besluta om den ska återkallas eller inte.

Jobbade kvar tills i somras

På Vallentuna kommun säger man att man inte kände till händelserna förrän sommaren 2019.

– När vi gjorde en bakgrundskoll på den här personen vid anställningen fanns inget. Det här var någonting som uppdagades senare, säger Jonas Hård, tf utbildningschef i Vallentuna.

I somras blev kommunen kontaktade av Skolinspektionen som hade frågor om personens lämplighet som lärare. I samband med detta sa läraren själv upp sig med omedelbar verkan, enligt Jonas Hård.

– Jag hade precis tillträtt den 3 juni när jag fick informationen om att en lärare ville avsluta. Det kom nästan precis samtidigt som vi fick veta det här från Skolinspektionen, säger han.

Hur reagerade du när det här uppdagades?

För mig är det bra att man väljer att avsluta sin tjänst och inte jobba som lärare, eftersom han är direkt olämplig som lärare. Det är bra att den här typen inte jobbar med barn, säger Jonas Hård.

Därför blev påföljden inte fängelse

De flesta sexualbrott mot barn likställs med fängelsestraff.

I det här fallet har tingsrätten tagit med i beräkningen att personen är ostraffad och lever under ordnade förhållanden, samt att han är lämplig för samhällstjänst.

Därför anser tingsrätten att villkorlig dom med samhällstjänst kan väljas istället för fängelse. När man bestämde antalet timmar samhälltjänst tog man hänsyn till att personen kommer förlora sitt arbete på grund av brotten.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt