Pengar. Läraren Fredrik Bylund tycker att kommunen borde ha satsat mer pengar på utbildningen. Foto: Jonas Månsson

Lärare kritisk till syn på skolbibliotek

Lönerna är bra, men budgeten möter inte verkligheten. Den bilden har Tappströmsläraren Fredrik Bylund av Ekerös skolor. Dessutom är han kritisk till nedskärningen av skolbibliotek.

  • Publicerad 08:56, 13 apr 2018

Det står att det är effektiviseringen, men jag ser det mer som nedskärning.

I två och ett halvt år har Fredrik Bylund varit lärare vid Tappströmsskolan. Där är han SO- och svensklärare för årskurs sju till nio. Han upplever att det finns stor potential bland eleverna i Ekerös kommunala skolor, men hittar även problem i verksamheten och politikers syn på skolan.

– Jag har inte så mycket att jämföra med, men lärarlönerna är bra. Sedan har jag synpunkter på skolbudgeten. Under 2018 har kostnaden för varje elev skrivits upp, men kostnaden har inte mötts i budgeten. Det innebär mindre pengar per elev. Sedan dras 800 000 kronor in på skolbiblioteken. Det står att det är effektiviseringen, men jag ser det mer som nedskärning, säger Fredrik Bylund.

Viktigt med bra bibbla

Som svensklärare ser han stor vikt i att ha ett bra skolbibliotek med utbildad bibliotekarie på plats för eleverna.

– Nu har vi i Tappström turen att ha det öppet fyra dagar i veckan. Det handlar även om arbetsmiljö för läraren. Det är mycket bättre om det finns en kunnig bibliotekarie som kan hjälpa till med skönlitteratur, säger han.

Han upplever att eleverna trivs bra i biblioteksmiljö och gärna utnyttjar den för studiero.

– För min del ser jag det som en långsiktig investering, säger han.

Intresset för skolan tycker han finns bland politiker, relativt ofta möter han politiker i den dagliga verksamheten.

– Det signalerar att de rör sig ute i skolmiljö och inte bara sitter inne i kommunhuset. Det ger en ökad trovärdighet och något jag upplever positivt. Det kanske är en självklarhet egentligen, men sänder rätt signaler, säger han.

Fredrik Bylund upplever att flera av hans kollegor delar hans syn av Ekerös skolor.

När det gäller nuvarande satsning på teknik i skolan är han tudelad.

– I budgeten står att digitaliseringen kommer öka kostnaderna. Tillgången till datorer har ökat, vilket jag tycker är mycket bra. Däremot är jag lite tveksamt inställd till all digitalisering. Jag tycker inte att den pedagogiska vinningen är tillräckligt tydligt framlagd, säger han.

Vad tror du blir viktiga valfrågor inom skolan i kommunen?

– På riksnivå går det mer mot symbolfrågor. Det är lättare att prata om keps- och mobilförbud än att diskutera ekonomisk styrning. Fick jag välja skulle det handla mer om lärarnas arbetsmiljö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter