Lärare om köpstoppet: "Alla går på knäna"

Vallentunas kommunala grundskolor och förskolor har gått back 11 miljoner kronor – pengar som nu ska sparas in. Det har lett till köpstopp och vikariestopp. Nu berättar två lärare om vardagen utan cash. Och jakten på papper.

  • Publicerad 15:34, 28 nov 2017

Det råder brist på förbrukningsvaror som pennor, sudd och papper i några av Vallentunas skolor. Och det är köpstopp för att spara pengar.

– Jag vet att lärare går runt och frågar kollegor om de har pennor. Vi har frågat vad vi ska göra om pappret tar slut. Kommunen svarade att då får rektor ringa runt till andra skolor och fråga efter papper, om det finns över någon annanstans. Ska vi sätta oss i en bil och åka och fråga efter papper? Vi får inte köpa en pinal. Det mullrar i våra led, säger en lärare som vill vara anonym.

LÄS OCSKÅ: SPARKRAVET PÅ SKOLAN – vikarier bara i nödfall

Läraren frågar sig hur Vallentuna kommuns mål att bli bland Sveriges bästa skolkommuner rimmar med köp- och vikariestoppet.

Även det senare, alltså vikariestoppet, har slagit hårt mot skolan.

– Alla får vikariera för varandra. Alla går på knäna. De som jobbar på mellan- och högstadiet har hål för planeringstid. Nu får de i stället för att planera rycka in för den som är sjuk.

I en annan skola i kommunen har bristen på material till julpyssel gjort att man går ut i skogen.

– Jag hör runt om att det blir gnissel. Men jag tycker att det fungerar än så länge. Vi har pratat om att göra jultomtar av naturmaterial, så man kan se det nyttiga i det, säger läraren.

Inställt julbord och ingen julklapp

Men julbordet är inställt och det blir inga julklappar till lärare eller personal.

– Det är bra att det skrivs om det här, det är bara vi som jobbar som vet hur läget är. Vi behöver stärka upp skolsituationen.

Vallentuna Nyheter ringer upp Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, med några frågor.

En lärare tycker att det är konstigt att vi ska bli bland de 30 bästa skolkommunerna – och samtidigt ska skolan spara. Vad säger du till läraren?

– Jag kan förstå att det kan låta motsägelsefullt men för att vi ska kunna fortsätta utvecklingsarbetet är det avgörande att vi håller budget. Vi får en ny budget med nya förutsättningar 2018, säger Johan Skog.

Så det blir mer pengar i budgeten för skolan nästa år?

– Nej. Vi har lagt fokus på förskolesidan. Det är en signal om vikten av tidiga insatser.

En lärare vittnar om brist på pennor. Ska det vara så?

– Det ska självklart inte vara så, att det inte finns pennor i skolan. Jag vet inte exakt i det här fallet. Men som jag kommenterat tidigare är inte tanken att verksamheten inte ska kunna bedrivas. Just hur det är i det enskilda fallet kan jag inte svara på.

Hur känner du av sparkravet i skolan? Hör av dig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15