Utskälld. Teaterläraren Micke Jonsson ville göra föräldrar uppmärksam på nedskärningar. Det fick han inte. Foto: Sven-Erik Granholm

Lärare på Kulturskolan varnas efter brandtal

Gör uppror mot nedskärningarna! Det uppmanade en teaterlärare på Kulturskolan barn och föräldrar i samband med en föreställning. För politiskt, enligt chefen som delade ut en reprimand. "Jag kommer att göra det igen", säger läraren.

  • Publicerad 20:00, 17 dec 2018

Micke Jonsson har varit teaterlärare i den kommunala Kulturskolan i 23 år med Farsta, Högdalen och Årsta som områden. Och det var under en elevföreställning i Farsta i tisdags förra veckan som han manade till revolt mot det stundande grönblåa budgetåret, då kulturförvaltningen ska spara 45 miljoner kronor. Bland annat på tillfälligt anställda assistenter.

Tonåringarna har jobbat med teaterföreställningen i ett och ett halv år. Efter applåderna från föräldrar och syskon, under tacktalet, tog Micke Jonsson till orda från scenen. Han brukar alltid nämna assistenterna, som är en stor del av produktionen. Nu pratade han om hur viktigt det är att de finns:

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

– Jag sa "i dessa bistra tider finns det de som tycker att de här assistenterna inte ska få finnas. Om ni läser om nedskärningar i tidningen, gör uppror! Det är ni föräldrar och elever som har makten", berättar Micke Jonsson.

"Skällde jättesnällt"

Två dagar senare fick han ett samtal från sin närmsta chef, som ska ha sagt "jag har fått order att ge dig en reprimand".

– Hon är en jättebra chef och skällde jättesnällt. Men hon sa att jag inte får säga så, att jag inte får uttrycka sådana åsikter från scenen, säger Jonsson.

Han säger att han svarade sin chef att han tar sig rätten att säga så då han tycker att föräldrarna har rätt att få veta vad som är på gång.

– Hon sa att hon förstod men vidhöll att jag inte får säga så. Men jag kommer att göra det igen, bara mer finurligt. Jag och mina 225 elever kommer säkert inte att drabbas av nedskärningarna, men andra kommer att göra det då kvaliteten blir sämre. Jag ser det här som en allvarlig nedmontering och tänker inte vara tyst.

Centerpartiet förnekar all inblandning

Enligt Micke Jonsson ska ordern om att ge honom en reprimand ytterst ha kommit från kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), men det förnekas kategoriskt av Centerpartiets pressekreterare i Stadshuset Vendela Rundberg.

Mathilda Piehl, pressekreterare på kulturförvaltningen, förklarar det inträffade så här:

– Det stämmer att vi har initierat ett samtal med personalen kring att det är olämpligt att driva politik i rollen som anställd, detta på initiativ av kulturskolans chef Jelena Veljkovic, efter att frågan nått henne ryktesvägen. Från förvaltningens sida dementerar vi uppgifterna att detta varit på uppdrag från Jonas Naddebo, eller någon annan inom politiken, säger hon.

Lärarförbundet protesterar

Lärarnas fackförbund har i veckan protesterat mot de aviserade nedskärningarna i kulturförvaltningen, och därigenom Kulturskolan. Den verkliga effekten av sparandet blir 45 miljoner kronor för hela förvaltningen.

Lärarförbundet skriver att de "fruktar det värsta" och att det blir lärarna i Kulturskolan som "får ökad arbetsbörda, minskade resurser och sämre arbetslokaler". Till kulturnämndens möte idag, tisdag, har de lämnat in en skrivelse där de vill att man ska skrinlägga att Kulturskolans befintliga lokaler i Hässelby Gård och Hägerstensåsen ska sägas upp, något som redan planeras för.

I övrigt vill Lärarförbundet se att det skapas en "långsiktig överenskommelse" hur Kulturskolan ska finansieras i framtiden, så att verksamheten inte förändras varje gång politikerna i stadshuset byts ut.