Forum för levande historia en reseguide som ska hjälpa lärare att bli bättre på att förbereda resor till förintelseläger. Christer Mattson vid Segerstedtinstitutet har varit med och tagit fram resehandledningen och Ingrid Lomfors är överintendent vid Forum för levande historia. Foto: Mostphotos/Karl Gabor

Lärare ska bli bättre på att förbereda Auschwitzresor

I mitten av juni uppdagades att Östermalmselever heilat på en klassresa till Auschwitz. Nu lanserar Forum för levande historia en reseguide som ska hjälpa lärare att förebygga liknande händelser.

  • Publicerad 09:30, 27 jun 2017

StockholmDirekt har tidigare uppmärksammat att Östermalmselever spelade in en nazist-film där de heilade under en skolresa till Auschwitz.

Elever på toppskola polisanmäls efter nazist-film

Nu har Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet tagit fram en resehandledning och guidematerial som ska hjälpa lärare att förbereda och utforma liknande skolresor.

Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet har varit med och tagit fram materialet. Han lyfter fram vikten av att hjälpa eleverna att sätta platserna i ett sammanhang.

– En resa blir inte bättre än den förberetts. Läraren kan uppleva platserna som starka och bli tagen och berörd, men det kommer från förkunskap och förförståelse. Det är erfarenheter som man oftast inte har när man är 14 år gammal. Ibland blir det inte så bra. Läraren kanske tänker att man åker och ser kvinnohår och blir berörd. Men utan förberedelse åker en elev och ser kvinnohår som bara är hår och sen åker man tillbaka till hotellet.

Kärrtorpselever åker till Auschwitz

Det var just på hotellet som niondeklassarna från Fredrikshovs slotts skola spelade in en film där de heilade.

Kan resehandledningen och guiderna förebygga den här typen av händelser?

– Ja absolut. Vi lyfter fram hur man kan använda både hotell, restaurang och buss som plattformar för att samtala och diskutera. Hotellet är inte bara ett ställe att sova på, utan också ett ställe för diskussion om det man sett och upplevt. Det är en förlängning av klassrummet, säger Christer Mattsson.

40 000 svenskar i Auschwitz

Resehandledningen är en aktualiserad och utvecklad upplaga av ett material från 2009. Den innehåller både material till förberedelser i klassrummet och på plats.

Omfattande nazist-klotter på skola: Entré nersprejad med hakkors

– Vi tycker att detta är en väldigt viktig verksamhet. Vi har 40 000 svenska besökare i Auschwitz varje år och den absoluta merparten är elever. Det är några av de största pedagogiska insatser vi har för att stärka tilltron till demokratin. Det kan bli fel ibland, men i grund och botten är det här en bra och viktig verksamhet, säger Christer Mattsson.

Förstå allvaret i resan

Ingrid Lomfors är överintendent på Forum för levande historia och tycker att det är viktigt att förbereda eleverna inför skolresor.

– Händelsen på skolan är i sig inte orsaken, men den visar på betydelsen att det finns ett bra material för att förbereda eleverna inför att förstå allvaret i resan. De kommer till en plats som varit helvetet på jorden, säger hon.

Hon framhåller att skolresorna är viktiga, men att det bara är en del i större arbete.

– En resa kan inte göra underverk, barn vaccineras inte mot ondska på en skolresa. Det här är frågor som man måste återkomma till hela tiden.

Kärlek blev svaret på nazikupp i Kärrtorp