Pristagare. Annika Sjödahl får Svenska Akademiens svensklärarpris 2020. Foto: Privat

Läraren Annika prisas av Svenska Akademien

Enköpingsbon Annika Sjödahl får Svenska Akademiens svensklärarpris 2020 tillsammans med tre andra lärare i Sverige. Priset delas ut till lärare som ”genom sin gärning stimulerat intresset för svenska språket och litteraturen.”

  • Publicerad 08:46, 1 jun 2020

Det är elever som frågar och undrar vad jag ska göra med pengarna, haha

Annika Sjödahl, som bor i Enköping men arbetar på Gröna Dalenskolan i Bålsta, hade precis haft lektion när hon såg att hon hade ett missat samtal och att någon lämnat ett meddelande. När hon ringde upp hörde hon en röst som förklarade att Svenska Akademien sökte henne.

– Då började jag fundera på vad det kunde gälla. Jag vet ju att det här priset finns, men det hade jag inte en tanke på att det skulle kunna vara. Det krävs att någon nominerar mig, vem skulle göra det?

Nomineringsmysterium

Den frågan hänger fortfarande i luften. Annika vet inte vem som nominerat henne, men någon gjorde det och nu har hon alltså fått priset, som bland annat innebär 50 000 kronor.

– Det var för en vecka sedan och då var jag väldigt omtumlad. Nu har det varit lov och det är elever som frågar och undrar vad jag ska göra med pengarna, haha. Jag har ju inte fattat att jag har vunnit det här ännu.

Ja, vad ska du göra med pengarna?

– Jag vet inte, men jag har alltid velat ha ett växthus eller en inglasad veranda. Nu finns möjlighet att investera i det och göra något som hela familjen kan ha nytta av.

Någon har alltså nominerat Annika till priset, men vem det än är har denne ännu inte avslöjat sig.

– Kanske är det någon som talar om det någon gång i framtiden, funderar hon.

Du vet inte själv motiveringen som denne skrev, men vad tror du är anledningen till att du nominerades?

– Jag delar med mig väldigt mycket av min undervisning. Jag bloggar bland annat för Lärarnas Riksförbund och alltid varit intresserad av det kollegiala lärandet. Jag hoppas att det är anledningen.

Vad säger dina elever?

– De är ganska stolta och det tycker jag är kul. En del blev väldigt glada och det har varit många fina ord. Det här är ju ett pris för skolan också.

Även skolan belönas

Bokstavligt och bildligt talat. Skolan får nämligen 30 000 kronor.

– Vi har inte hunnit bestämma vad vi ska göra med de pengarna. Jag tänkte att jag skulle diskutera det med mina ämneskollegor och se vad vi har för behov.

Svenska Akademiens svensklärarpris

Priset instiftades 1987 och ska tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.

De fyra mottagarna av priset är Annika Sjödahl, Öyvinn Björkas, Västerås, Anna Månsson Nylund, Biskopsgården och Katarina Lycken Rüter, Stockholm.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46