Ortens mamma. "Jag har en mammakänsla i mig, det har jag alltid haft. Jag vill liksom ta hand om alla", säger Jorjet "Joje" Barelias. Foto: Anna Sjögren

Läraren som lär ut matte och respekt med tough love

Lekar och spel för att lära sig matte och vänskap. Kramar för att få stökiga och skolkande elever tillbaka till klassrummet. Men nolltolerans mot stök och bråk. Med tough love har matteläraren Jorjet Barelias vunnit Hammerstaelevernas respekt och kärlek det senaste året.

  • Publicerad 13:48, 1 dec 2017

Jag tittade på honom, vinkade honom till mig och gav honom en kram. Han kramade mig i flera minuter. Idag har han nästan hundra procents närvaro.

– Fyra delat på två, ropar Jorjet.

Under tjut och skratt springer eleverna i årskurs fem för att ställa sig två och två – så mycket som mattetalet blir. Det är en av Jorjets mattelekar, som i hemlighet också är en övning för att klasskompisarna ska lära känna varann bättre. Hon pekar på en kille och en tjej som står och håller armarna om varandra och skrattar.

– De där två hade aldrig pratat med varandra innan, viskar hon.

Framgångsrecept: tough love

Jorjet har jobbat som matte- och NO-lärare på Hammerstaskolan i ett år nu. Hon är redan älskad av sina elever. Framgångsreceptet enligt Jorjet? Tough love.

– När jag kom var det kaos och det fanns ingen struktur. Jag var tydlig och sa "vill ni inte vara här så får ni gå ut". Eleverna svarade "yes, äntligen, förut fick vi göra som vi ville". De hade längtat efter regler.

Dansar i klassrummet

En del har påpekat att hon kanske är för sträng. Det tycker inte Jorjet att hon är. För tuffheten följs av en massa kärlek.

– Jag bjuder på mig själv och dansar, rappar och leker i klassrummet. Och om de jobbar på bra och gör bra ifrån sig så får de belöningar från mig. Gör man nåt bra väntar nåt bra för en, det ska de lära sig.

Barn i de här områdena lever i en bubbla, och vi lärare är deras kontakt med samhället utanför. Jag vill lära dem att våga drömma stort om vad de kan bli i livet.

Under hennes första år med klassen har de gått på nycirkus, sett en musikal och Jorjet styrde upp deras första klassfest någonsin. Hon har köpt in brädspel till klassrummet: alfapet, fyra-i-rad, kort och schack.

Jorjet har också fått med sig stökiga elever. Många vuxna glömmer bort att de bara är barn, menar Jorjet.

Kramen fick elev att sluta skolka

De behöver bara bli sedda, och en kram kan räcka.

– Jag har en elev som nästan aldrig var i skolan och var en typisk stökig elev. De är ofta väldigt känsliga elever. Jag tittade på honom, vinkade honom till mig och gav honom en kram. Han kramade mig i flera minuter. Idag har han nästan hundra procents närvaro.

Jorjet är coach i det våldsförebyggande arbetet på skolan. I början chockades hon över det hårda klimatet mellan barnen där man kallar varandra hora, skojbråkar och inte respekterar varandra. Det har hon ingen tolerans för alls.

– Jag drar mig inte för att gå emellan, jag tål inte orättvisor. Om jag vet att det planeras något bråk mellan elever efter skolan då stannar jag kvar. Jag struntar i om det är efter arbetstid, och det vet eleverna.

Vill lära dem att drömma stort

Att hon själv är uppväxt i ett miljonprogramsområde som liknar Norsborg hjälper henne i jobbet, tror hon. Hon har lättare än folk utifrån att förstå var de kommer ifrån.

– Jag har liknande bakgrund som många, mina föräldrar studerade inte. Barnen ser mig som en jämlike. Barn i de här områdena lever i en bubbla, och vi lärare är deras kontakt med samhället utanför. Jag vill lära dem att våga drömma stort om vad de kan bli i livet.

Ur nomineringen

Jorjet är lärare på Hammerstaskolan och jobbar som coach med det våldsförebyggande arbetet på skolan. Jorjet framstår för mig som en av de mest rakryggade personerna jag har stött på i hela mitt liv. Skulle invånare och professionella ha den inställning som Jorjet har när det gäller civilkurage är jag övertygad om att stora altruistiska segrar skördas för ett tryggare Sverige för alla <3

Vinnare. "Joje ska vinna, hon är den bästa läraren vi haft på fem år. Det finns inget dåligt med henne", säger Maju Jalloh, med keps längst fram i bild. Foto: Anna Sjögren

Årets eldsjäl på Röda linjen 2017

Under några veckor har alla haft möjlighet att nominera någon som är verksam i området till priset. En jury har sedan gått igenom de nomineringar som kommit in och valt ut sex finalister.

Den här veckan presenterar vi de tre första. Resterande finalister presenteras nästa vecka. Efter det är det din tur att rösta – vem förtjänar det ärofyllda priset?

Måndag 4 december startar omröstningnen på www.eldsjal.mitt127.se.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Prisutdelning för Årets eldsjäl kommer ske under Mitt 127:s vinterfestival i Skärholmen.

Röda Linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.