Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbundet i Danderyd. Foto: Kevin Wedin

Lärarförbundet i Danderyd: "För hög arbetsbelastning"

Danderyd rasar på Lärarförbundets ranking, bland annat i kategorin "friska lärare". – Så länge det inte visar sig att vi rasar för mycket när det gäller betyg så sitter man still i båten, säger Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbundet i Danderyd, om kommunen.

  • Publicerad 17:02, 9 okt 2017

Det var i torsdags förra veckan som Lärarförbundet släppte sin årliga ranking över deras syn på hur skolan sköts i respektive kommun. Inom två kategorier, "avtalspart" och "friska lärare" rasar Danderyd kraftigt om man jämför med i fjol.

LÄS MER: Danderyd rasar i ny skolundersökning

Andelen lärare och pedagoger som har sjukskrivit sig har ökat markant inom Danderyds förskolor, grund- och gymnasieskolor, något som resulterat i att Danderyd tappat från plats 42 till 147 av Sveriges 290 kommuner.

– Vi har fler lärare som är sjukskrivna idag och det beror på den höga arbetsbelastningen. De är stressade och våra medlemmar hör av sig till mig och våra ombud på skolorna berättar, de pratar om en problematik kring stora klasser och ökad undervisningstid, säger Antia Mellberg, ordförande för Lärarförbundet i Danderyd.

"Måste skjuta till mer pengar"

Hon säger att problemet är utbrett nationellt men att man i andra kommuner arbetat med att lösa lärarnas stressade situation, vilket hon menar inte gjorts tillräckligt här.

– Vissa kommuner har anställt lärarassistenter, de har börjat arbeta med frågan om arbetsmiljön. Jag har sagt att jag vill sätta mig ned och diskutera med politikerna, de måste skjuta till mer pengar.

Anledningen, enligt Anita Mellberg, till varför arbetsbelastningen växer är att skolpengen helt enkelt inte räcker till.

– Varje gång en lärare slutar så börjar en nyanställd på betydligt högre lön, det innebär att en större del av skolpengen går åt till löner. Ska rektorer och förskolechefer få ekonomin att gå runt och kompensera när lönerna ökar så finns det bara ett sätt, säger Anita och fortsätter:

– Det är att ta in fler barn eller dra ner på personal, men med fler barn får lärarna mer att göra och med färre personal får lärarna också mer att göra.

"Sitter still i båten"

Även om Danderyd år efter år tillhör toppen i Sverige när det kommer till elevers betyg, så är det en trend som kan få sig en törn om personalens arbetsklimat inte är bra anser Anita Mellberg.

– Ska jag som elev byta lärare alltför ofta så är det inte bra, då har du inte en lärare som följer ens utveckling. På grund av lärarbristen så innebär det att man får obehöriga vikarier när lärarna är sjuka.

– Faran är att vi hela tiden kommer utöka arbetsbelastningen och till slut kommer det att synas på betygen.

Att elevernas prestationer är på topp anser hon gör poltikerna nöjda.

– Så länge det inte visar sig att vi rasar för mycket när det gäller betyg så sitter man still i båten, så att säga.

"...annars flyttar de till en annan kommun"

I fjol nyanställdes cirka 100 lärare och pedagoger i Danderyd, ungefär lika många slutade. Och den åtgärd som krävs, enligt Anita Mellberg, är att de pengar som Lärarförbundet vill se att politikerna skjuter till med ska gå till de lärare som redan arbetar i Danderyd.

– Problemet är för de lärare som varit trogna Danderyds kommun. Man måste satsa på de som under en längre tid arbetat här, annars flyttar de till en annan kommun.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15