Foto: Mostphotos

Lärarförbundet: "Vi är pressade"

Vallentuna hamnar i år på plats 151 av landets 290 kommuner. Det är ett steg bakåt från föregående år och flera av siffrorna oroar Lärarförbundet i Vallentuna.

  • Publicerad 14:56, 8 nov 2018

Varje år rankar Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. I år hamnade Vallentuna på 151:a plats av 290 kommuner, ett tapp med en plats jämfört med förra året.

Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att man ska arbeta med att förbättra arbetet.

– Vi har ett arbete som pågår med att förbättra resultaten, meritvärdena och även behörigheten i årskurs nio. Där har vi en positiv trend, avgångsbetygen på vårterminen var de högsta som någonsin uppmätts, säger han.

"Oroligt år"

Kommunen har sjunkit gällande andelen friska lärare, från plats 68 2017, till 138 2018.

– Så är det i just den här rankningen, men det är statistik utifrån Lärarförbundets medlemmar. Generellt så har vi förbättrat totalen, om man räknar med de andra fackförbunden, säger Johan Skog.

Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) tar dock denna siffra på allvar.

– Vi har haft ett väldigt oroligt år, i och med att man håller på med den här omorganisationen utav skolverksamheten. Och den är inte färdig ännu. Det finns skolor vars öde man inte vet ännu, säger hon.

Även Björn Carnelid, ordförande för Lärarförbundet i Vallentuna, säger att siffrorna oroar dem.

– Där har vi rasat, vilket inte förvånar mig. Vi är pressade då vi får jobba mer och mer, många av våra medlemmar är på gränsen just nu, säger han.

Viktig fråga

Han poängterar dock att de sedan ett halvår tillbaka har en bra dialog med kommunen om just lärarnas arbetsbelastning.

– Men det känns lite speciellt att politikerna vill att vi ska bli topp 30, det känns som en bra resa dit, säger han.

– Det som oroar oss är kommunens ekonomi. Vallentuna har drabbats av stora besparingar och underskottet i socialförvaltningen drabbar barn- och ungdomsförvaltningen.

Gällande lärartäthet ligger kommunen bland bottenplaceringarna. Plats 279 av 290.

"Bland de sämsta"

Även andel behöriga lärare är lågt, där ligger Vallentuna på plats 234, men har stigit från 266 förra året.

– Men vi är ändå bland de allra sämsta i Sverige. Vallentunas elever har rätt att få undervisning av legitimerade lärare, det är det mest elementära, säger Jaana Tilles.

Björn Carnelid vill däremot framhålla att det finns en positiv siffra i resultatet - lönen. Där ligger Vallentuna på plats 20 i Sverige.

Just nu pågår en budgetprocess och därför vill Johan Skog inte kommentera om det kommer skjutas till mer pengar till skolorna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Beslutat: Det blir ingen hundrastgård i Ormsta

Nyheter Planerna skrotas Under flera års tid har det pratats om att anlägga en hundrastgård i Vallentuna. En plats fanns föreslagen, men har fått mothugg av grannarna.torsdag 15/11 11:44

Inbrott på restaurang i Vallentuna

Nyheter "Krossat en ruta och gått in" 05.13 kom larmet till polisen. En restaurang i Vallentuna Centrum fick under natten en fönsterruta krossad.torsdag 15/11 8:48
/magazine/20019" target="_blank">