Tappen. Flera lärare på Tappströmsskolan reagerade när kommunen presenterade ungdomskaféet med en affisch. Foto: Ekerö kommun & Daniel Cannervik

Lärarnas kritik mot kommunens affisch: Sexistisk och olämplig

Ekerös högstadieungdomar har nu ett kafé att gå till på eftermiddagarna. Men kommunens egen reklamaffisch om verksamheten gillas inte av lärarna – som menar att den är sexistisk.

  • Publicerad 10:16, 22 mar 2019

Den passar sig inte i det här sammanhanget.

Nyligen presenterade Ekerö kommun sitt kafékoncept för ungdomar på Tappströmsskolan, i form av en reklamaffisch. Men för lärarna på skolan blev den något av en kalldusch.

På bilden håller en till synes avklädd tjej en färgglad munk i handen, medan hon plutar med läpparna.

– Den anspelar definitivt på sex. Det här är ett ungdomskafé på skolan, bilden passar sig inte i det här sammanhanget, säger en av flera lärare på skolan som har reagerat starkt, men som inte vill gå ut med sitt namn.

Vad är värst med bilden?

– Den borde ju visa ett kafé med ungdomar, men i stället visar den en blond, blåögd ung kvinna på ett väldigt stereotypt sätt. Visst, munken är ett fikabröd, men man håller inte i den på det här sättet. Det här anspelar på sex.

I höstas planerade en grupp lärare på skolan ett arbete om porr och då fick eleverna analysera bilder. Och det var just sådana här bilder de fick titta på, menar läraren.

– Vi ska jobba normkritiskt i skolan och när folk utifrån ser det här raseras det.

Vad borde kommunledningen göra?

– De borde lyssna på oss lärare som jobbar med det här dagligen. Vi lär våra ungdomar att vara normkritiska och stereotypa bilder som den här är det sista vi behöver.

En annan lärare på Tappströmsskolan berättar att i stort sett alla lärare har reagerat negativt på affischen.

– Ingen i mitt arbetslag tycker att den är lämplig, säger hon.

Pappersaffischen vägrar de sätta upp på skolan, berättar läraren.

– Den går emot allt som vi försöker lära våra ungdomar om normer och normkritik.

Vad är det som är olämpligt med bilden?

– Vi ser en kvinna som uppenbarligen inte har några kläder på sig, hon är hårt sminkad och står med plutmun. Den återspeglar inte de elever den ska rikta sig till, säger hon.

Kommunens skolchef Johannes Pålsson och kommunikationschefen Johan Elfver ser dock inga problem med bilden.

– Den är utvald gemensamt med tjejer i åttan på Tappströmsskolan. De som varit med och valt den har kompetens att avgöra om en bild är objektifierande. Man kan aldrig ta ifrån enskilda individers upplevelser, men vi har inte sett någon anledning att byta ut den. Ungdomarna ville ha ett modefoto, det var det man var ute efter, säger Johan Elfver.

– Det är en modern och bra bild. Jag ser inget problem med den, säger Johannes Pålsson.

Men har ni tolkningsföreträde? Borde ni inte lyssna på lärarna som jobbar med frågor som normkritik?

– Jag har inte tolkningsföreträde, men det har ingen annan heller. De som har tagit fram bilden har också en kompetens på området, säger Johannes Pålsson.

Bilden är inköpt från en bildbyrå och tjejen har egentligen en klänning på sig. Att hon ser ut att vara avklädd fanns det ingen tanke med, enligt Johan Elfver.

– Nej, den är beskuren på ett sådant sätt för att den skulle vara i ett stående format. Det man ville få fram var sminkningen som ska matcha annonsens färg och ge ett ungdomligt och poppigt intryck, säger Johan Elfver.

Så bilden kommer att fortsätta användas?

– Ja, det är min bedömning i nuläget.

Ett möte har planerats in mellan kommunens företrädare och några av de lärare som reagerat.

Ungdomskaféet

Nyligen startade Ekerö kommun ett ungdomskafé i Tappströmsskolan. Kaféet håller öppet onsdagar-fredagar klockan 16-18 och ska vara en mötesplats för kommunens alla ungdomar som går i högstadiet.

Ungdomskaféet erbjuder bland annat biljard, dataspel, läxhjälp och billigt fika.

Källa: Ekerö kommun

Härligt engagemang när vi ber om åsikter

Krönika Ni läsare är faktiskt det bästa med det här jobbet. Det kan låta inställsamt, men är helt sant. Att göra en artikel, enkät eller krönika som väcker era reaktioner är stor del till att jag trivs så...tisdag 8/10 8:15

Trolleriföreställning på Barnens eget bibliotek

Nyheter När Kalle Nilsson fick i uppdrag av sin chef att göra en föreställning som går att förstå utan språk skapades trolleriföreställningen ”Illusionistens assistent”. Den 13 oktober går den att se på...tisdag 8/10 7:15

Sportigt häng när kyrkan bjuder på kvällsaktivitet

Nyheter En lördag per månad arrangerar Färingsö Församling olika event. Projektet ”Plattform Stenhamra” vänder sig till ungdomar som fyllt 15 år. Nästa gång erbjuds midnattsfotbollsturnering i...tisdag 8/10 6:15