Ny utbildning. Fler lärare på fritidshem ska bli legitimerade genom en ny utbildning som kombinerar utbildning och arbete ute på skolorna. Foto: Arkivbild

Lärarstudenter får jobb från första termin

För att få fler legitimerade lärare till skolornas fritidshem har fem Södertörnskommuner startat en ny lärarutbildning i samarbete med Södertörns högskola. Där får man jobb redan från första terminen.

  • Publicerad 11:40, 17 okt 2019

Sedan juli 2019 finns ett krav på att de som jobbar på fritidshem i grundskolan ska ha lärarlegitimation. Det är en utmaning för kommunerna som i dag inte har tillräckligt mycket behörig personal.

Därför har Södertörnskommunerna Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn och Salem startat ett samarbete med Södertörns högskola. Genom en ny utbildning där studier kombineras med praktiskt arbete ute i kommunernas skolor ska fler få möjlighet att plugga och behörigheten höjas, om allt går enligt plan.

– Det här är en jätteviktig satsning och vår förhoppning är såklart att vi ökar andelen behöriga fritidshemslärare här i Huddinge, men också att vi bidrar till att säkra kompetensförsörjningen på ett högre plan. Därför känns det extra bra att vi gör det här tillsammans med andra närliggande kommuner och Södertörns högskola, säger Anna-Karin Mäntylä i ett pressmeddelande.

Startar nästa höst

Utbildningen kommer innebära tre arbetsdagar i veckan och två studiedagar. Tanken är att få lärare utan legitimation som redan jobbar inom kommunerna möjlighet att plugga.

– Den här utbildningen möjliggör för oss att fortbilda dem som redan jobbar hos oss och som önskar få en legitimation, samtidigt som vi öppnar för andra som är intresserade av yrket att jobba hos oss under tiden som de studerar, säger Anna-Karin Mäntylä.

Det nya programmet startar höstterminen 2020 och ansökningstiden pågår under februari och mars.

Utbildningen ger lärarlegitimation samt behörighet att undervisa bild eller musik upp till årskurs 6.