Foto: Mostphotos

Lärartätheten i Huddinge är sämst i landet

Huddinge kommun klättrar i Lärarförbundets årliga rankning. Men lärartätheten blir inte bättre. Nu har Huddinge sämst lärartäthet av alla landets kommuner.

  • Publicerad 10:05, 8 nov 2018

Varje år rankar Lärarförbundets landets kommuner utifrån Skolverkets statistik. I år klättrar Huddinge kommun i sju av tretton kategorier och totalt klättrar man från 160:e bästa kommun till 144:e.

Men i en kategori ser det fortsatt mörkt ut: Lärartätheten. Huddinge kommun kan nu titulera sig sämst i landet på den kategori då kommunen går från plats 288 till plats 290 av landets 290 kommuner.

– Vi är inte nöjda alls. Punkt slut. Lärartätheten ska bli bättre, säger Helena Näslund, biträdande utbildningsdirektör i Huddinge.

I rankningen av lärartäthet vägs alla lärare i förskola, grundskola, gymnasium och på fritidshem in. Enligt Helena Näslund är problemet med låg lärartäthet mest akut i förskolan och bland fritidslärare.

Vill införa traineeprogram

– Att hitta personal med förskollärarexamen är en jätteutmaning i hela Stockholmsområdet. Det är något vi jobbar aktivt med, vi ser bland annat över ett traineeprogram. Vi vill nyttja att vi har Södertörns högskola in på knuten och ge de som studerar till förskollärare möjlighet att komma ut på våra skolor redan under utbildningen och få betalt samtidigt, säger Helena Näslund.

Kommun har även en låg andel utbildade lärare jämfört med resten av landet. I den kategorin hamnar man på plats 239 vilket trots allt är en förbättring med 29 placeringar från förra året.

Får bättre betyg

Samtidigt påpekar Helena Näslund att det finns mycket att vara stolt över i rankningen.

– Vi lyckas uppenbarligen med vår undervisning. Vi har relativt höga meritvärden i årskurs 9 och relativt många som får godkänt i alla ämnen. Vår pedagogiska plattform ställer upp kriterier som utgår ifrån forskning om vad som gör en professionell pedagog. Det handlar om höga förväntningar, god didaktisk förmåga och tydligt ledarskap. Där har vi kommit långt.

Däremot får Huddinges elever bättre betyg jämfört med resten av landet. Kommunen hamnar på plats 20 i kategorin genomsnittligt meritvärde i årskurs 9 och plats 44 i andel som får godkänt i alla ämnen. Även högskolebehörigheten är hög i Huddinge.

Huddinges lärare kan skatta sig lyckliga. Huddinges lärarlöner är trettonde bäst i landet. Förra året var de tredje bäst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.