POLITIKERSTYRT. Ännu ett larm om arbetsmiljöproblem kommer från stadshuset. Foto: Ulrica Andersson

Larm: "Detaljstyrning och rädsla"

Facket larmar om arbetsmiljöproblem på en av kommunens förvaltningar. Även här uppges politiker vara orsaken.

  • Publicerad 16:40, 3 jan 2018

I kölvattnet av utredningen mot ett tidigare kommunalråd för Miljöpartiet, har andra frågor som rör arbetsmiljön i stadshuset kommit upp till ytan.

Återkommande rapporter om arbetsmiljöproblem på en av förvaltningarna har nått facket, som nu vill se att åtgärder vidtas.

Förvaltningen uppges vara politikerstyrd på detaljnivå. Den politiska ledningen har "oproportionerligt stor makt och detaljstyrning av tjänstemännens uppdrag är mer regel än undantag".

Arbetet är ofta akutstyrt och detaljstyrningen begränsar de anställda, enligt facket. Känslan hos medlemmarna är att "den politiska ledningen helt saknar förtroende för medlemmarnas kompetens", skriver de.

Problemen har lett till minskad arbetsglädje och ökad psykosocial arbetsmiljöproblematik. "Anställda överväger att säga upp sig. Många anställda mår dåligt och ger uttryck för detta på olika sätt i sitt arbete", skriver facket.

Medlemmarna har "uttryckt en stor rädsla för repressalier från inblandade parter" och önskar därför vara anonyma.

Rädslan handlar bland annat om "risker att fråntas sina arbetsuppgifter för att man anses vara obekväm, att tidigare chefer fått lämna sina tjänster på grund av förhållandet till den politiska ledningen och slutligen en allmän och övergripande rädsla att uttrycka ett missnöje över rådande ledning och arbetssituation", skriver facket till kommunledningen.

Kommunen har redan börjat arbeta med att tydliggöra gränsdragningen mellan förtroendevalda och tjänstemän. En handlingsplan presenterades i början av december, som alla partier ställde sig bakom.

Stadsledningskontoret kommer även att lyfta vikten av arbetsmiljöarbetet. "Genom insatser kommer befintliga rutiner och riktlinjer inom hela kommunkoncernen uppmärksammas och vidareutvecklas", skriver ledningen i ett svar till facket.

Chefen för den aktuella förvaltningen har föreslagit ett möte med facket i mitten av januari, för att diskutera frågan vidare.

Även Arbetsmiljöverket har synpunkter på arbetssituationen hos förvaltningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26