INCIDENT. En busschaufför i Väsby trodde att bussen blev beskjuten under färd på torsdagskvällen. Troligen rörde det sig dock om stenkastning. Foto: Mostphotos

Larm om beskjutning av buss i Väsby troligen stenkastning

En busschaufför i Upplands Väsby uppfattade under torsdagskvällen att bussen blev beskjuten under färd och larmade polis. Efter närmare kontroll av bussen på fredagen verkar det snarare ha handlat om stenkastning. Ingen av de tre passagerarna ombord skadades.

  • Publicerad 14:21, 22 nov 2019

Vi tycker att det är förfärligt att man kastar föremål på våra bussar som kan äventyra våra resenärers och medarbetares säkerhet.

Det var vid 22-tiden på torsdagskvällen som polisen fick larm om en befarad beskjutning mot en buss i linjetrafik i Runby, Upplands Väsby.

Polispatrullen som kom till platsen kunde konstatera att det var skador på bussen, men att de föremål som använts inte gått igenom glasruta eller plåt.

– Det skulle kunna ha varit någon typ av luftvapen, eftersom det inte gått igenom, sa Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen på fredagsmorgonen.

Ingen av de tre passagerarna ombord skadades.

Troligen stenkastning

Vid närmare kontroll av bussen på fredagen visade det sig troligen inte handla om beskjutning, utan om stenkastning.

- På torsdagskvällen blev en av våra bussar utsatta för vad vi tror var stenkastning. Två yttre sidorutor gick sönder och bussen fick köras tillbaka till depån, berättar Malin Fordham på Transdev, bussoperatör i Upplands Väsby.

Enligt Malin Fordham var föraren inte skärrad av händelsen utan behöll lugnet, från det att händelsen inträffade till dess att denne var tillbaka på depån.

Hur ser era rutiner ut vid den här typen av händelser?

- Föraren har rapporterat det som hänt på ett korrekt sätt och man har skickat ut en yttre trafikledare till platsen. Bussen har körts tillbaka till depån, säger Malin Fordham och tillägger:

- Vi tycker att det är förfärligt att man kastar föremål på våra bussar som kan äventyra våra resenärers och medarbetares säkerhet.

Enligt polisen hade vittnen gjort observationer om folk som rört sig i närheten, men ingen person var på fredagsmorgonen gripen.

En teknisk undersökning av bussen kommer att göras av polisen och en anmälan om skadegörelse och framkallande av fara har upprättats.

Larm om beskjutning av buss – tre passagerare ombord

Stockholm Direkt