Flera medlemmar i Alby koloniträdgårdsförening har slagit larm. Jaffar Amini hävdar att han under två års tid samlat in bevis på att stugor säljs svart och att tidigare kolonistugemedlemmar luras på pengar. Foto: Sacharias Källdén

Larm om stor bedrägerihärva i koloniförening

Alby koloniträdgårdsförening har i många år varit en idyllisk pärla. Nu vittnar flera medlemmar om det totalt motsatta.

  • Publicerad 13:44, 28 aug 2020

Alby koloniträdgårdsförening ligger en rask promenad från Alby centrum och bildades 1974, strax efter att de första personerna flyttade in i miljonprogrammen.

I många år har de drygt 200 odlingslotterna fungerat som en oas för närboende som vill odla egna grönsaker, frukter och bär.

När man promenerar runt i området tycks allt vara i sin ordning. Någon spikar på ett staket, en annan njuter av en kopp kaffe i augustisolen. Men under ytan pyr det av missnöje bland delar av kolonistugemedlemmarna.

StockholmDirekt har talat med flera personer som är, eller har varit med, i föreningen. Någon säger sig ha blivit lurad på pengar, en annan felaktigt uppsagd från sin stuga och någon har även blivit hotad och trakasserad.

Brottsplats? Alby koloniträdgårdsförening har i många år varit en idyllisk pärla. Nu vittnar flera medlemmar om det totalt motsatta. Foto: Sacharias Källdén

En av stugorna där tidigare ägare påstås blivit bortkörd då stugan skulle rivas, vilket inte hänt. Istället har lotten fått en ny kolonist, enligt Jaffar Amini. Foto: Sacharias Källdén

Svarta kontrakt

En av medlemmarna är Jaffar Amini. Han är med i föreningens valberedning. För drygt två år sedan fick han tips om att kolonilotter och stugor hade sålts på ett felaktigt sätt. En stugägare ska ha sålt sin stuga för 20 000 kronor. Men när en ny medlem köpte stugan var priset 42 500 kronor. Inga kontrakt ska dock ha skrivits och summan betalades kontant till en annan medlems son. Var mellanskillnaden hamnade vet ingen, enligt Jaffar.

– En annan familj fick plötsligt veta att de måste lämna sin stuga, då det var ett rivningsobjekt. Tre år senare besökte de området på nytt och upptäckte då att deras stuga fanns kvar - och absolut inte skulle rivas. En ny medlem hade fått köpa stugan. Det finns massor av sådana här exempel, säger Jaffar Amini som menar att de nu har samlat in stora mängder bevis på hur personer i den tidigare styrelsen dränerat föreningens kassa på pengar, samtidigt som en omfattande svartförsäljning av kolonilotter har ägt rum.

LÄS ÄVEN: Paradiset trädgårdar finns i Alby

Stora summor

Enligt valberedningens genomgång kan det totalt svindlats pengar för över 300 000 kronor de senaste fem åren. Men om det finns några pengar i föreningens kassa är oklart. Enligt Jaffar pekar alla bevis på att det är en högt uppsatt person i den tidigare styrelsen som varit drivande i svartförsäljningen.

När detta uppdagas ska den utpekade personen format en helt egen styrelse. Ledamöter som ifrågasatte kastades ut och ersattes med nya ledamöter som handplockades. Detta ska ha skett utan att övriga medlemmar informerades. Personen ska även ha försökt ändra i stadgarna, bland annat så det inte krävs extra årsmöten.

VILL SE FÖRÄNDRING. Jaffar Amini tillsammans med styrelsens ordförande Wiesia Sochacka, vice ordförande Katarina Terzic och ledamot Skandar Oz. De vill att en rättslig process inleds för att få fram vad som har hänt på kolonistugeområdet. Foto: Sacharias Källdén

Ny styrelse i somras

För att få ordning på föreningen på nytt bestämde sig valberedningen i somras för att försöka bilda en ny styrelse. I början av juli deltog 76 av medlemmarna ett nyval, där 75 röstade ja till en ny styrelse.

Men det var långt ifrån över.

Den utpekade styrelsemedlemmen ska ha vägrat erkänna den nya styrelsen och skickade ut uppsägningskontrakt till samtliga nyvalda ledamöter, med krav på att de måste lämna föreningen, tömma sina stugor och senast 2 augusti ha lämnat kolonistugeområdet.

Bråk och polisanmälan

Den nya styrelsen valde då att polisanmäla personen, som till slut gick med på att ses för att reda ut saken. Platsen blev utanför klubbstugan dit bland annat Jaffar Amini och personer från den nyvalda styrelsen begav sig. Men något konstruktivt samtal blev det aldrig. Det hela slutade, enligt Jaffar, med handgemäng och ytterligare en polisanmälan.

– Det var inget möte, det var direkta hot. Personen var där tillsammans med cirka 15 andra människor som inte har något att göra med koloniträdgårdsföreningen. De skrek att de skulle mörda oss och en person flög på mig, slog mig i ansiktet så jag skadade ögat. Folk som såg det här blev helt chockade och polisen kom till slut dit och grep mannen, säger Jaffar.

Förundersökningen har dock lagts ner. I polisanmälan, som StockholmDirekt tagit del av, står det att det inte går att bevisa något utifrån utredningsmaterialet.

– Man kan inte beskriva hur situationen ser ut idag. Det är total kris. Det är hot, kriminalitet och misshandel som genomsyrar hela föreningen. Samtidigt gör polisen ingenting, säger Jaffar Amini.

Ett flertal kolonistugeägare målar upp en samstämmig bild.

– Min fru och mina barn vågar inte komma hit längre. De är rädda för att vara i området. Det är självklart inte någon bra känsla, barnen har alltid sprungit runt och lekt här tidigare, säger Rafid Alhaddad som är med i den nyvalda styrelsen.

– Situationen är ohållbar. Personen har försökt fortsätta att sälja stugor, ta in nya medlemmar och förskingra pengar, säger den nyvalda ordföranden Wiesia Sochacka.

Jaffar Amini berättar att han är orolig.

– Jag är orolig, rädd och har blivit hotad till livet. Det som pågår i vår koloniträdgårdsförening är fruktansvärt. Ska jag vara ärlig skulle jag inte bli förvånad om det slutar med att någon blir dödad.

StockholmDirekt har utan resultat försökt nå den utpekade styrelsemedlemmen.

Foto: Sacharias Kallden

Botkyrka kommun om situationen:

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, har ombetts kommentera detta. Pressjouren skriver dock att kommunens roll endast är att arrendera ut marken och hänvisar till polisen eller kolonistugeägarna "om det är frågor som rör föreningen, dess medlemmar och deras eventuella agerande".